Japanse militairen arriveren in Zuid-Sudan
NOS NieuwsAangepast

Primeur: Japanse vredestroepen mogen weer schieten

Een primeur voor de Japanse strijdkrachten bij een nieuwe VN-missie in Zuid-Sudan. De vredestroepen die vandaag in Juba arriveerden mogen geweld gebruiken om burgers of andere VN-militairen bij te staan bij een aanval.

Vandaag arriveerden 63 van de in totaal 350 militairen. Op 12 december nemen ze het werk over van een andere groep Japanners, die een veel beperkter mandaat had.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog accepteerde Japan een grondwet waarin het land beloofde pacifistisch te zijn. Een leger is niet toegestaan, al kent het land wel zelfverdedigingstroepen.

Sinds de jaren 90 worden de zelfverdedigingstroepen ook ingezet bij vredesmissies. Daarbij gold altijd de regel dat Japanners alleen mochten terugvechten als ze werden aangevallen. In de praktijk betekende dat dat het land vooral meehielp bij de wederopbouw van infrastructuur.

Terughoudend

Premier Abe voerde vorig jaar een wetswijziging door waardoor Japanse troepen meer armslag kregen in het buitenland. Nu mogen ze anderen helpen die worden aangevallen.

Abe redeneerde dat Japan zo meer voor de internationale gemeenschap kan doen, maar veel Japanners hebben kritiek op het besluit. Ze vrezen dat het pacifisme in het land ​verder zal afkalven.

Bij het vertrek van de vredestroepen werd daarom geprotesteerd door een groep vredesactivisten. Om hun tegemoet te komen heeft de regering beloofd dat er zeer terughoudend zal worden omgesprongen met het verruimde mandaat.

Protesten tegen het grotere mandaat van de Japanse troepen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl