Advocaat Knoops tijdens zijn pleidooi in de zaak-Wilders
NOS NieuwsAangepast

Advocaat Wilders: Marokkanen-uitspraak geen verrassing

  • Robert Bas

    Verslaggever

  • Robert Bas

    Verslaggever

De 'minder Marokkanen'-uitspraken, die PVV-leider Geert Wilders deed in maart 2014, kunnen geen verrassing zijn geweest, zegt advocaat Geert-Jan Knoops. "Wilders is een bekend politicus wiens standpunten bij bijna iedereen bekend zullen zijn", aldus de raadsman tijdens de tweede dag van zijn pleidooi voor de rechtbank.

Om te illustreren dat Nederland volgens Wilders een Marokkanen-probleem heeft, toonde Knoops in de rechtszaal een compilatie van beelden van onder meer actualiteitenprogramma's, het NOS Journaal en het programma Opsporing Verzocht. "Dit probleem wordt niet door Wilders veroorzaakt, hij benoemt het alleen."

Bovendien vindt het standpunt van Wilders steun in data die door de Nederlandse overheid zelf zijn vergaard, stelt de raadsman. Hij doelt daarbij op de criminaliteitscijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Rassendiscriminatie

Knoops zei vanochtend dat hij de hele dag nog nodig heeft om zijn vrijdag gestarte pleidooi af te ronden. Knoops voert verschillende verweren aan om de rechters ervan te overtuigen Wilders vrij te spreken. Zo doelde Wilders volgens Knoops met zijn 'minder Marokkanen'-uitspraken op mensen met de Marokkaanse nationaliteit, niet op hun nationale afkomst.

Het Openbaar Ministerie zegt dat nationaliteit volgens een internationaal verdrag en de wet onder ras valt, maar dat is volgens Knoops niet juist. In het verdrag valt nationale afkomst onder het begrip ras. En Wilders had het over nationaliteit en dat is niet strafbaar, vindt de raadsman.

Verder deed Wilders zijn omstreden Marokkanen-uitspraken niet wegens hun ras, stelt Knoops. De PVV-leider bedoelde niet alle Marokkanen, maar Marokkanen die "veel voorkomen in bepaalde lijstjes". Daardoor heeft het OM volgens de raadsman geen bewijs kunnen leveren dat Wilders zich schuldig heeft gemaakt aan rassendiscriminatie.

Spekman

De officier van justitie stelde vorige week dat de 'minder Marokkanen'-uitspraken los moeten worden gezien van de latere uitleg van Wilders. Knoops wijst erop dat in andere zaken, onder meer tegen PvdA-voorzitter Spekman, het OM juist wel de context van uitspraken over Marokkanen erbij haalde om te beslissen dat deze uitspraken niet strafbaar zijn.

Het OM eiste vorige week een boete van 5000 euro tegen Wilders wegens groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie. De rechtbank doet 9 december uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl