Hollandse Hoogte | Xposure Photo Agency
NOS NieuwsAangepast

Uitreiking AMA's: eerbetoon aan Prince en kritiek op Trump

Aankomend president Trump en zijn vrouw Melania waren vannacht even het mikpunt van spot tijdens de uitreiking van de American Music Awards. Er kwamen persiflages voorbij en punkband Green Day scandeerde anti-Trump-leuzen.

Presentatoren Gigi Hadid en Jay Pharoah trapten af met de opmerking dat er bij de AMA's in ieder geval geen kiescollege aan te pas hoeft te komen. "Daarover gaan we het vanavond niet hebben. Vanavond gaat het om de muziek."

Even later werd het grof geschut in stelling gebracht. Supermodel Gigi Hadid gaf een venijnige persiflage weg van de toekomstige first lady.

Daarna was het de beurt aan Jay Pharoah, bekend van de comedyshow Saturday Night Live, die op de kenmerkende Trump-manier een optreden van Bruno Mars afkondigde.

Naast Bruno Mars waren er in het Microsoft Theater in Los Angeles optredens van onder meer Lady Gaga, Green Day, Ariana Grande en Nicki Minaj. Ook Green Day-frontman Billie Joe Armstrong draaide niet heen om zijn mening over Trump. Tijdens het nummer Bang Bang (over schietgeweld in de VS) scandeerde hij met gebalde vuist “No Trump, no KKK, no fascist USA”.

Zanger Green Day scandeert anti-Trump-leuzen tijdens AMA's

Een bijzonder moment diende zich aan toen de zus van Prince het podium opkwam. Tyka Nelson nam namens de in april overleden artiest een award in ontvangst voor beste soundtrack. Purple Rain, uit 1984, kwam voor de prijs in aanmerking omdat de verkoop van het album na de dood van Prince dit jaar een nieuwe piek bereikte.

Nelson gaf een emotionele speech. "Prince, een zwarte tiener uit Minneapolis die tegen alle verwachtingen in de wereld in vervoering bracht. Hij had de moed om anders te zijn."

De award voor artiest van het jaar ging naar Ariana Grande. Andere prijzen waren er onder meer voor Twenty One Pilots, Drake, Zayn, Selena Gomez, Adele, Enrique Iglesias, Rihanna en Chris Brown. Een speciale AMA ging naar Sting. De Britse zanger kreeg een oeuvre-award voor zijn werk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl