De Spaanse wielerbond heeft Alberto Contador voor een jaar geschorst wegens het gebruik van doping.

De drievoudig Tour de France-winnaar heeft tien dagen om tegen de straf in beroep te gaan.

Tijdens de afgelopen Tour werden in een urinemonster van de Spanjaard, die destijds bij Astana op de loonlijst stond, minieme hoeveelheden van het verboden middel clenbuterol aangetroffen. Contador wijt de positieve test aan het eten van vervuild vlees.

Als de 28-jarige Contador in beroep gaat volgt half februari de definitieve uitspraak. De zaak kan daarna nog aan sporttribunaal CAS worden voorgelegd. Bij een schorsing raakt hij zijn Tour-zege van 2010 kwijt.

Stoppen

Volgens de Spaanse krant Marca heeft de Spaanse federatie Contador voor slechts één jaar geschorst, omdat er geen duidelijk bewijs beschikbaar was hoe de clenbuterol in het lichaam van de renner was terechtgekomen. Bovendien ging het om een uiterst kleine hoeveelheid.

Contador, die inmiddels Astana heeft verruild voor de Saxo Bank-formatie van Bjarne Riis, vreesde een straf voor twee jaar, de gangbare sanctie voor dopingzondaars in het wielrennen. Hij liet na de positieve test al weten met koersen te stoppen indien hij inderdaad voor twee jaar uitgesloten zou worden.

STER reclame