Het hele weekend is hard gewerkt om de trein te bergen en het spoor bij Winsum te repareren ANP

Reizigers tussen Groningen en Roodeschool kunnen vanochtend weer met de trein reizen. Het spoor bij Winsum is na het ongeluk van afgelopen vrijdag gerepareerd en getest. Daarvoor moest vannacht nog wel flink worden doorgewerkt.

Vrijdagmiddag ontspoorde een Arriva-trein bij Winsum na een botsing met een tankwagen met melk. Dat gebeurde op een onbewaakte spoorwegovergang. Achttien mensen raakten gewond, onder wie de chauffeur van de tankwagen. Elf gewonden moesten naar het ziekenhuis, maar niemand verkeert in levensgevaar. 

Voorzichtig

Het hele weekend is hard gewerkt om de schade te herstellen. De ontspoorde treinstellen zijn met een hijskraan uit het weiland getakeld en op vrachtwagens gezet. Dat moest heel voorzichtig gebeuren, omdat de trein in het belang van het onderzoek niet verder mocht worden beschadigd.

Vervolgens moest een deel van het spoor bij Winsum volledig worden vernieuwd, omdat de rails, dwarsliggers en apparatuur door het ongeluk zwaar beschadigd waren. Vannacht is het nieuwe spoor getest om er zeker van te zijn dat de treinen er weer veilig overheen kunnen rijden.

Discussie opgelaaid

Door het ongeluk is de discussie over onbewaakte overwegen weer opgelaaid. Op dezelfde plek bij Winsum gebeurden de afgelopen jaren twee dodelijke ongelukken. 

ProRail wil van de onveilige kruisingen af, maar in dit geval lukt dat niet omdat een grondeigenaar daar volgens ProRail niet aan meewerkt.

STER reclame