EPA

Oud-president Nicolas Sarkozy kan zijn ambitie om opnieuw president van Frankrijk te worden voorlopig vergeten. Hij is in de eerste ronde van de voorverkiezingen van zijn partij Les Républicains al uitgeschakeld. 

In de loop van de avond gaf Sarkozy zijn nederlaag toe. De hele avond was al duidelijk dat zijn twee concurrenten, oud-premiers Fillon en Juppé, meer stemmen kregen dan Sarkozy en dat de beslissende tweede ronde volgende week tussen die twee zou gaan. 

Sarkozy geeft zijn nederlaag toe

Bij de voorverkiezingen brachten circa 4 miljoen Fransen hun stem uit. Zij hadden twee euro betaald om eraan mee te mogen doen. Van hen stemde circa 44 procent op François Fillon, 28 procent op Alain Juppé en slechts 21 procent op Sarkozy.  

Sarkozy zal in de tweede ronde Fillon (62) steunen, zo maakte hij rond 22.00 uur bekend. Hij riep zijn aanhangers op dat ook te doen. "Het is me niet gelukt om een meerderheid van de stemmers te overtuigen", zei Sarkozy na zijn nederlaag. "Ik heb veel eerbied voor Alain Juppé, maar ik voel me meer thuis bij de politieke keuzes van François Fillon." 

Stevigste standpunten

De Franse conservatieve partij Les Républicans liet de kiezer vandaag beslissen over wie de kandidaat moet worden bij de presidentsverkiezingen van komend voorjaar. De campagne spitste zich toe op het immigratievraagstuk en maatregelen tegen het terrorisme. Sarkozy nam op dat gebied de stevigste standpunten in, in de hoop dat hij stemmen kon weg trekken bij de populaire Marine Le Pen, de kandidaat van het Front National.

De 72-jarige Juppé staat van deze drie kandidaten voor de meest gematigde aanpak, gebaseerd op vrijheid van godsdienst en etnische verscheidenheid. Juppé zegt zelf dat hij "de beste kandidaat is om te voorkomen dat extreem-rechts het in Frankrijk voor het zeggen krijgt".

Op economisch gebied zijn alle kandidaten voorstander van lagere belastingen, een vermindering van het aantal ambtenaren en afschaffing van de 35-urige werkweek.

Hollande niet populair

De kans is groot dat degene die als winnaar uit deze voorverkiezingen komt, volgend voorjaar ook president van Frankrijk wordt. Dat komt deels doordat de zittende socialistische president Hollande al lange tijd zeer onpopulair is.

Hollande heeft nog niet gezegd of hij weer meedoet aan de presidentsverkiezingen, maar de PS heeft geen andere voor de hand liggende kandidaat.  

STER reclame