NOS NieuwsAangepast

Dit was het weekend: vermiste meisjes gevonden en ellende in Aleppo

Heb je om een of andere reden geen nieuws gevolgd dit weekend? Geen nood, wij hebben de opvallendste verhalen voor je op een rij gezet.

De twee 16-jarige meisjes uit Bergen op Zoom die dinsdag verdwenen, zijn weer terecht. Femke Lucas en Sam Bruijs worden gevonden in Portugal, in de badplaats Albufeira.

Een Nederlandse man wordt aangehouden; hij wordt verdacht van het onttrekken van minderjarigen aan het ouderlijk gezag. Nederland vraagt om zijn uitlevering.

De twee tieners kwamen eerder deze week niet thuis uit school en waren later te zien op camerabeelden van het vliegveld van de Spaanse stad Malaga. Daar hadden ze ook gepind. De vaders van de meisjes zijn daarna naar Spanje gegaan om te flyeren. Hoe de 16-jarigen in Albufeira terecht waren gekomen, is nog niet duidelijk.

'We zijn zeer opgelucht'

Er raast een harde wind over Nederland. Op sommige plekken wordt windkracht 9 gemeten en halen windstoten snelheden van meer dan 110 kilometer per uur.

De eerste najaarsstorm leidt op veel plaatsen tot problemen. In Arnhem raken vijf mensen gewond door omwaaiende terrasschermen. Vier mensen moeten naar het ziekenhuis. De brandweer krijgt honderden meldingen van omgewaaide bomen, kapotte gevels en kapotte daken.

Op meerdere snelwegen ontstaan files, omdat er bomen zijn omgewaaid. Bij de Friese plaats Hurdegaryp zijn lichtmasten op de weg gevallen. Ook de NS heeft last van de storm: er zijn veel vertragingen. De veerboot naar Texel wordt uit voorzorg tijdelijk uit de vaart genomen.

Vijf gewonden in Arnhem

Door de harde storm hebben de deelnemers aan het NK Tegenwindfietsen het extra zwaar. Ze trappen de benen uit het lijf op de Oosterscheldekering in Zeeland.

NK Tegenwindfietsen

Ziekenhuizen in Oost-Aleppo worden zwaar getroffen door luchtaanvallen van het Syrische leger. Daarbij vallen tientallen doden.

Door de verwoestingen zijn operatiekamers buiten gebruik. Ook is er een groot gebrek aan hulpmiddelen. Internationale organisaties spreken van een humanitaire ramp.

De radeloosheid van artsen in Aleppo in beeld

Kinderen met anorexia nervosa zijn steeds jonger, blijkt uit cijfers van de drie grootste behandelingsklinieken voor eetstoornissen. Die krijgen steeds vaker aanmeldingen van kinderen tussen de 8 en 13 jaar.

Volgens deskundigen worden kinderen op steeds jongere leeftijd geconfronteerd met gezond eten, onder meer op school. Klinieken maken zich grote zorgen omdat anorexia een gevaarlijke ziekte is. Het komt vooral voor bij meisjes. Ze willen niet meer eten, omdat ze bang zijn dat ze te dik worden.

Het verhaal van Maud in het Zapp Weekjournaal

Bij een treinongeluk in het noorden van India komen ruim honderd mensen om het leven. Er vallen tientallen zwaargewonden. Veertien treinstellen lopen door nog onbekende oorzaak van de rails. Reddingswerkers en vrijwilligers proberen mensen uit de omgevallen treinstellen te bevrijden.

In India gebeuren vaak treinongelukken als gevolg van menselijke fouten. Ook zijn veel treinstellen verouderd en reizen er vaak te veel mensen mee.

'Ik voelde een enorme klap'

Angela Merkel wil opnieuw bondskanselier van Duitsland worden. Ze stelt zich weer kandidaat voor het leiderschap van haar partij, de CDU. Het werd al verwacht dat ze dat zou doen, maar ze wilde er eerder niets over zeggen.

Merkel is bondskanselier sinds 2005. Ze ligt onder vuur bij een deel van de christendemocraten, maar een alternatief voor de 62-jarige Merkel is volgens Duitse media niet voorhanden.

Merkel anderhalve week geleden

De komende week...

De rechtbank doet morgen uitspraak in de moordzaak van Nicole van den Hurk. Er is 14 jaar celstraf geëist tegen Jos de G. voor het verkrachten en doden van Van Den Hurk, 21 jaar geleden.

Het 'minder-Marokkanen'-proces tegen PVV-leider Wilders wordt voortgezet. Zijn advocaat Knoops vervolgt zijn pleidooi.

Premier Rutte begint aan een driedaags bezoek aan Indonesië. Hij neemt een omvangrijke handelsdelegatie mee.

Dinsdag maakt het Openbaar Ministerie de strafeisen bekend in het Passageproces, over de liquidaties in de Amsterdamse onderwereld.

Wie wint het Gouden Windei, de prijs voor meest misleidende product. Dat wordt donderdag bekendgemaakt.

Fijne week!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl