Bram van Ojik en Jesse Klaver in oktober 2013 ANP

Bram van Ojik wil voor zijn partij GroenLinks terugkeren in de Tweede Kamer. Hij staat op de tiende plaats op de kandidatenlijst, die vanavond in Utrecht is bekendgemaakt  door lijsttrekker Jesse Klaver.

Klaver heeft Van Ojik gevraagd terug te keren in de landelijke politiek. De partijleider meent dat de politieke ervaring van zijn voorganger van grote waarde kan zijn voor de nieuwe fractie. Van Ojik stemde erin toe om in een grotere fractie die functie te vervullen.

Peilingen

In de peilingen staat GroenLinks tussen de 10 en 14 zetels. Het is dus geen zekerheid dat Van Ojik terugkeert in de Tweede Kamer. Bij de vorige verkiezingen ging de fractie terug van 10 naar 4 zetels.

De stap van de 62-jarige Van Ojik is niettemin opmerkelijk, omdat hij anderhalf jaar geleden plaatsmaakte voor Klaver als fractieleider. Van Oijk had de partij en de fractie in rustiger vaarwater gebracht na het vertrek van Jolande Sap.

NRC-columnist

Een andere opvallende naam op de conceptkandidatenlijst van GroenLinks is Zihni Özdil, historicus en columnist van onder andere NRC Handelsblad. Hij staat op plaats zeven. Özdil hielp partijleider Klaver bij het schrijven van zijn boek De empathische samenleving. NRC laat op zijn website weten dat de krant met Özdil in gesprek gaat over de toekomst van zijn column.

Deze week werd al bekend dat Kamerlid Liesbeth van Tongeren niet op de kandidatenlijst staat. Oud-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg is de hoogste nieuwkomer, op plaats 2. Op de derde plek staat Tom van der Lee, directeur campagnes van Oxfam Novib. Kamerlid Linda Voortman staat op de vierde plaats.

De leden kunnen vanaf 1 december in een onlinereferendum over de lijst stemmen. Die wordt op 15 december definitief vastgesteld.

STER reclame