Republikeins tv-debat op 17 november AFP

In Frankrijk zijn de stembureaus gesloten. Vandaag was de eerste ronde in de verkiezingen voor een presidentskandidaat van de centrum-rechtse partij Les Républicains van onder meer oud-president Sarkozy. Om 17.00 uur was 70 procent van de kiesgerechtigden opgekomen, zo'n 2,5 miljoen mensen.

Sarkozy is een van de zeven kandidaten. Waarschijnlijk haalt geen van hen in deze ronde de vereiste 50 procent, dus volgt volgende week zondag een beslissende tweede ronde tussen de twee kandidaten met de meeste stemmen.

De favorieten zijn naast Sarkozy de voormalige premiers François Fillon en Alain Juppé. De campagne spitste zich toe op het immigratievraagstuk en maatregelen tegen het terrorisme. Sarkozy neemt op dat gebied de stevigste standpunten in, in de hoop straks stemmen weg te trekken bij de populaire Marine Le Pen, de kandidaat van het Front National.

De 72-jarige Juppé staat van deze drie kandidaten voor de meest gematigde aanpak, gebaseerd op vrijheid van godsdienst en etnische verscheidenheid. 

Hollande niet populair

De kans is groot dat degene die als winnaar uit deze voorverkiezingen komt, volgend voorjaar ook president van Frankrijk wordt. Dat komt deels doordat de zittende socialistische president Hollande al lange tijd zeer onpopulair is. Maar de PS heeft geen andere voor de hand liggende kandidaat.

Volgens de peilingen zal de kandidaat van het rechtse Front National Marine Le Pen zeker de tweede ronde van de presidentsverkiezingen halen. Ze staat daarmee zeer waarschijnlijk tegenover de rechtse kandidaat die over een week de tweede ronde van deze voorverkiezingen wint.

Een meerderheid voor Le Pen is echter onwaarschijnlijk omdat rechts en links de rijen zullen sluiten tegen de kandidaat van het Front National. 

Burgerlijke vrijheden

Op economisch gebied zijn alle kandidaten voorstander van lagere belastingen, een vermindering van het aantal ambtenaren en afschaffing van de 35-urige werkweek. 

Het is voor het eerst dat de conservatieven hun kandidaat niet na een interne partijverkiezing aanwijzen. Iedereen die 2 euro betaalt en zijn handtekening zet onder een verklaring dat hij voor burgerlijke vrijheden is, mag meestemmen. 

STER reclame