Op de zee bij de Zweedse stad Lulea wordt de derde KPN Grandprix van het seizoen verreden
NOS SchaatsenAangepast

Zee bij Lulea decor van extra marathonwedstrijd Grandprix

De marathonschaatsers krijgen dit seizoen een extra wedstrijd op een bijzondere locatie. Het zeeijs van het Zweedse Lulea is op 22 februari het decor van de derde KPN Grandprix. Door de extra wedstrijd wordt het klassement niet over vier, maar vijf wedstrijden beslist.

Het gebied rond de stad Lulea, gelegen in het noorden van Zweden, wordt ook wel Zweeds Lapland genoemd. De wedstrijd wordt verreden op de Botnische Golf, het noordelijkste deel van de Oostzee tussen Zweden en Finland.

Oud-schaatser Bram Smallenbroek is initiatiefnemer van de wedstrijd. De KNSB raakte overtuigd van zijn ideeën. "Hoewel ik altijd langebaanschaatser ben geweest, ligt de oorsprong van de schaatssport op natuurijs. De marathonsport is een Nederlandse traditie die perfect past bij deze locatie en omstandigheden", begint hij zijn uitleg.

"Met deze gedachte heb ik contact gezocht met de KNSB en de gemeente Lulea. Ik ben Willem Hut, competitieleider van de marathon KNSB, en burgemeester Niklas Nordström ontzettend dankbaar voor het geloof om samen dit avontuur aan te gaan."

Naast Smallenbroek is ook oud-schaatser Renz Rotteveel betrokken bij het project, evenals Dirk Koolwijk, die woonachtig is in Lulea. De NOS zal in februari verslag doen van de derde Grandprix-wedstrijd van het seizoen.

Dat seizoen bestaat uit vijf wedstrijden en start traditiegetrouw op de Weissensee met de Alternatieve Elfstedentocht. Na nog een wedstrijd op de Weissensee, wordt afgereisd naar Zweden. Eerst komt het peloton in actie in Lulea, waarna er wordt afgesloten met twee wedstrijden in het voor de marathonschaatsers welbekende Falun.

Programma KPN Grandprix 2017

DatumWedstrijdLocatie
1 februariAlternatieve ElfstedentochtWeissensee (Oostenrijk)
4 februariKPN Grandprix 2Weissensee (Oostenrijk)
22 februariKPN Grandprix 3Lulea (Zweden)
25 februariKPN Grandprix 4Falun (Zweden)
26 februariKPN Grandprix FinaleFalun (Zweden)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl