Een boom is op een huis gevallen in Haarlem
NOS NieuwsAangepast

Najaarsstorm voorbij: vijf gewonden en veel schade

De eerste najaarsstorm van het jaar is voorbij, zegt het KNMI. Voor het hele land geldt weer code groen en er zijn geen waarschuwingen meer van kracht. Aan de kust werd vandaag op veel plekken windkracht 9 gemeten. Ook in het binnenland bereikten windstoten snelheden tot honderd kilometer per uur.

In Noord-Holland was vanmiddag zelfs sprake van een zware storm. Daar werd aan de kust windkracht 10 geregistreerd. Volgens Weerplaza gaf de windmeter bij IJmuiden zo'n 134 kilometer per uur aan.

Problemen

De harde wind leidde op veel plaatsen in Nederland tot problemen. In Arnhem raakten vijf mensen gewond toen terrasschermen omwaaiden. De voetgangers, onder wie een gezin met kinderen, liepen langs het terras in de buurt van het station. Vier van hen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Het is niet duidelijk hoe zij er nu aan toe zijn.

Gewonden en schade bij fikse najaarsstorm

De brandweer kreeg door het hele land honderden meldingen van schade binnen. Ook de politie was druk en riep op alleen nog voor levensbedreigende situaties 112 te bellen.

Op de snelwegen werd vanmiddag en aan het begin van de avond druk opgeruimd. Op veel wegen lagen omgewaaide borden en bomen. Bij de Friese plaats Hurdegaryp vielen er lichtmasten op de weg.

Spoor

De NS had ook veel last van het stormachtige weer, zei een woordvoerder. Het treinverkeer had te kampen met omgewaaide bomen, dakpannen en andere voorwerpen die op de rails belandden.

Zo reden tussen Eindhoven en Den Bosch en Eindhoven en Tilburg geen intercity's omdat er een boom op het spoor lag. Op Utrecht Centraal kwamen enkele bouwplaten terecht op de rails, de bovenleiding en het perron. Ook 's avonds waren er nog op verschillende plaatsen verstoringen.

Zeeland

De storm trok vanochtend eerst over Zeeland. De Zeeuwse brandweer kreeg vanaf 10.45 uur meldingen over omgewaaide bomen en andere schade. Voor de kust van Schouwen-Duiveland raakte een containerschip op drift. Het schip verloor na een aanvaring met een ander containerschip een anker en had problemen met de motor. Rond 14.45 uur was het schip weer bestuurbaar en voer het naar de dichtstbijzijnde haven.

Het onstuimige weer was geen reden om het NK Tegenwindfietsen op de stormvloedkering in de Oosterschelde af te gelasten. De organisatie wilde de route inkorten, maar dat stuitte op protest van de deelnemers.

Eerste najaarsstorm, zware windstoten

's Middags trok de najaarsstorm verder langs de Noordzeekust. In Zuid-Holland kwamen in de loop van de middag veel schademeldingen binnen van omgewaaide bomen en schade aan auto's en daken. In Heenvliet, bij Spijkenisse, waaiden dakplaten van een Albert Heijn-filiaal, schrijft RTV Rijnmond.

De veerboot naar Texel is uit voorzorg uit de vaart genomen, de dienstregeling werd aan het einde van de middag weer hervat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl