NOS NieuwsAangepast

Onrust in de Arabische wereld

In verschillende landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika is de bevolking geïnspireerd door wat er in Tunesië is gebeurt. Er heerst onvrede over het sociaal-economische beleid van de autoritaire regimes, gebrek aan vrijheid en aan toekomstperspectief.

Algerije

In januari werd er meerdere keren gedemonstreerd in verschillende Algerijnse steden. Bij ongeregeldheden vielen twee doden. De eerste demonstraties waren uit woede over de stijgende voedselprijzen en hoge werkloosheid. Al snel daarna gingen honderden mensen de straat op om meer democratie te eisen van president Bouteflika. Demonstreren is in Algerije verboden en een aantal keren eindigde een protest in geweld. De regering probeert de onrust te temperen met verlaging van voedselprijzen en een sociaal-economische investeringsprogramma. Dat lijkt voorlopig te werken.

Egypte

Egypte is wat betreft bevolking het grootste land in de regio, dat al dertig jaar met harde hand door president Mubarak wordt geregeerd. De demonstraties die in de loop van januari ontstonden in steden door het hele land, zijn inmiddels uitgegroeid tot een ware volksopstand. Elke dag zijn er massale protesten op het Tahrirplein in de hoofdstad Caïro en er wordt geroepen om het aftreden van president Mubarak. Wisselingen in de samenstelling van de regering (nieuwe premier, nieuwe vicepresident), brachten de demonstranten niet op andere gedachten. Mubarak heeft aangekondigd dat hij zijn functie in september zal neerleggen en dat hij zich dus niet herkiesbaar stelt. Het lijkt er echter niet op dat de demonstranten zo lang willen wachten.

Jemen

Er zijn al verschillende protesten geweest tegen het regime van president Ali Abdullah Saleh. De betogers willen een andere president die zorgt voor politieke hervormingen en lagere voedselprijzen. Jemen is het armste land van de Arabische wereld. Volgens de demonstranten is Jemen onder de regie van president Saleh een verscheurd land geworden, waarin Noord en Zuid-Jemen tegenover elkaar staan. De president is tegemoet gekomen aan de demonstranten en stelt zich in 2013 niet herkiesbaar. Hij zal bovendien de macht niet overdragen aan zijn zoon, heeft hij toegezegd in een toespraak.

Jordanië

Duizenden mensen trokken de afgelopen weken door de straten van Amman. Uit protest tegen de hoge voedselprijzen en de inflatie, maar ze eisten ook het vertrek van premier Samir Rifai. De regering verlaagde de prijzen van benzine en een aantal voedselproducten, maar volgens de demonstranten is dat niet genoeg. Inmiddels heeft koning Abdullah premier Rifai ontslagen en als vervanger voormalig militair adviseur en generaal Marouf Bakhit aangesteld.

Marokko

In Marokko hebben twee mensen zichzelf in brand gestoken. Ook zijn er een paar vreedzame protesten geweest. De regering heeft beloofd de subsidies op de belangrijkste voedselproducten en benzine te handhaven, ongeacht de kosten. Dit in de hoop onrust te voorkomen.

Saudi-Arabië

In het grootste land van het Arabische schiereiland is half januari één geval van zelfverbranding gemeld. Van onrust of demonstraties zijn geen berichten. Verzet tegen koning Abdullah is zeer ongebruikelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl