In Rotterdam worden de slimme stoplichten al getest NOS

De overheid en het bedrijfsleven gaan de komende vier jaar met elkaar negentig miljoen euro investeren in slimme oplossingen voor verkeersproblemen. De samenwerking moet toepassingen op gaan leveren die de doorstroming van het verkeer en de verkeersveiligheid bevorderen.

In het zogeheten Partnership Talking Traffic werken het ministerie van Infrastructuur en Milieu, lokale overheden en bedrijven samen om verkeersoplossingen te ontwikkelen die weggebruikers helpen betere keuzes te maken in het verkeer.

Zo wordt er bijvoorbeeld geïnvesteerd in rij-ondersteuning in de auto zelf. Door middel van het verzamelen van informatie over bijvoorbeeld files via telefoons of navigatiesystemen kunnen automobilisten advies op maat krijgen. Zo krijgt een bestuurder bijvoorbeeld een waarschuwing over de remweg, snelheid, ongevallen of wegwerkzaamheden.

Slim stoplicht

Er gaat ook geld naar een slim stoplicht dat continu in contact staat met aankomende voertuigen en fietsers. Zo zouden in de toekomst automobilisten niet langer 's avonds laat op een leeg kruispunt voor rood hoeven te wachten. Ook blijven stoplichten langer op groen als er veel fietsers staan te wachten. In Rotterdam wordt dit al getest

Ook aan parkeren is gedacht: het samenwerkingsverband wil in de toekomst weggebruikers voorzien van informatie over het beschikbare aantal parkeerplaatsen, de kosten en de hoogte-, breedte- en gewichtsbeperkingen op de bestemming. 

De nieuwe verkeerstechnieken worden tot 2020 stapsgewijs ingevoerd. Het ministerie verwacht in de zomer van 2017 al de eerste projecten te kunnen presenteren.

STER reclame