NOS
NOS NieuwsAangepast

De Polen vinden het welletjes in het Westland

  • Ben Meindertsma

    Redacteur

  • Ben Meindertsma

    Redacteur

Uitzendorganisaties zeggen dat het steeds moeilijker wordt om in Polen arbeidsmigranten voor seizoensarbeid in Nederland te werven. Dat zeggen meerdere uitzendbedrijven tegen de NOS.

De gemeente Westland, waar honderden ondernemers afhankelijk zijn van Poolse seizoensarbeiders, vreest voor de economische gevolgen als de Polen zullen wegblijven. Elk jaar werken er meer dan 100.000 Poolse arbeidsmigranten in Nederland.

Polen vormen meer dan de helft van alle tijdelijke arbeidsmigranten. Ze werken onder meer in de glastuinbouw, de bollenteelt en bij aspergeboeren.

Waarom gaan de Polen weg?

Imago van Nederland

Volgens Pawel Kaczmarczyk, directeur van het Centrum voor Migratieonderzoek aan de universiteit van Warschau, komt het vooral door de vergrijzing in Polen dat minder Polen naar Nederland willen in de komende jaren. "De bevolkingssamenstelling verandert. De groep jongeren die op de arbeidsmarkt komt, wordt daardoor ook elk jaar kleiner."

Een van de uitzendbureaus die veel Polen werven, is Van Koppen & Van Eijk. Van de 5000 uitzendkrachten komen er 4000 uit Polen. "Vroeger kon ik makkelijker Poolse mensen vinden die in Nederland wilden werken, nu moeten we beter en harder zoeken", zegt directeur-eigenaar Van Koppen. Frank van Gool van Otto Workforce merkt het ook. Doordat er meer werk is in Polen en Duitsland valt er voor de Poolse werknemer "meer te kiezen".

De brancheorganisatie voor uitzendbureaus ABU herkent dit beeld. De organisatie vroeg haar leden deze zomer of ze werknemers in Polen werven. Volgens het onderzoek doet nu 90 procent dat. Naar hun eigen verwachting daalt dat naar 75 procent over twee jaar.

Nederlanders willen niet

In het Westland beginnen ze zich zorgen te maken over de afnemende interesse van Polen. De Westlandse glastuinbouwsector exporteert jaarlijks voor zo'n 7 miljard euro aan met name bloemen, groente en fruit. "Ongeveer 90 procent van de mensen die hier in de kassen werken zijn Polen", zegt wethouder Arne Weverling. "We houden nu onze economie draaiende met Polen. Als die wegvallen, hebben we een probleem."

Nederlanders met een bijstandsuitkering aan het werk helpen? Dat bleek op z'n zachtst gezegd lastig te zijn.

Wethouder Weverling

Volgens Weverling is het moeilijk om anderen te interesseren voor het werk. "Een paar jaar geleden hebben we geprobeerd Nederlanders met een bijstandsuitkering aan het werk te helpen in de kassen. Dat bleek op z'n zachtst gezegd lastig te zijn."

Ook het werven van mensen in Bulgarije en Roemenië is volgens hem moeilijker dan gedacht. "Mensen uit die landen kunnen hier nu ook al komen om te werken, maar dat doen ze nauwelijks." Hij vindt dat het tijd wordt dat men in Nederland gaat nadenken over arbeidsmigratie. "Hoe gezond is het om te blijven vertrouwen op goedkope handen?", zegt de wethouder.

Imago van Nederland

Ook de aantrekkende economie in Polen is een oorzaak, zegt Kaczmarczyk. Het gemiddeld inkomen neemt toe in Polen, waardoor de noodzaak om elders te werken minder groot wordt.

Tot slot denkt Kazcmarczyk dat het beeld van Nederland een rol speelt. "Vroeger had Nederland een goed imago in Polen. Ik heb geen cijfers om dat te bewijzen, maar mijn idee is dat het beeld de afgelopen jaren is veranderd."

Met name berichten in de Poolse media over het gebrek aan gastvrijheid van Nederland spelen daarbij een rol. "Daar ligt een uitdaging voor Nederland", vindt Kaczmarczyk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl