Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg
NOS Nieuws

NAVO-chef Stoltenberg en Trump bespreken bondgenootschap

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg en Donald Trump hebben voor het eerst telefonisch met elkaar gesproken. De toekomstige Amerikaanse president en de NAVO-chef hebben besproken hoe het bondgenootschap zich aanpast aan de veranderende veiligheidssituatie in de wereld. Ook hebben ze het over de aanpak van terrorisme gehad.

Stoltenberg heeft Trump volgens een verklaring bedankt voor het opwerpen van de financieringskwestie. Trump wil dat de Europese bondgenoten financieel meer bijdragen. De afspraak is dat NAVO-leden 2 procent van het bruto binnenlands product aan defensie besteden, maar de meeste Europese landen halen dat niet.

De winst van Trump leidde tot bezorgdheid onder de leden van het bondgenootschap, met name de Baltische staten die zich bedreigd voelen door Rusland. Trump stelde tijdens de verkiezingsstrijd NAVO-artikel 5 (een aanval op één, is een aanval op alle lidstaten) ter discussie. Hij zei alleen landen bij te willen staan die aan hun financiële verplichtingen voldoen.

Stoltenberg waarschuwde Trump eerder dat samenwerking onontbeerlijk is. Hij wees erop dat de NAVO voor een enorme uitdaging staat. President Obama probeerde de zaak de afgelopen dagen te sussen. Trump heeft in het telefoongesprek met Stoltenberg het belang van het bondgenootschap onderstreept, staat in de verklaring die de NAVO na het telefoongesprek uitgaf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl