De goudmijn van het Amerikaanse bedrijf Newmont die deze week zijn deuren opende
NOS NieuwsAangepast

IMF: economie Suriname krimpt met 9 procent

De Surinaamse economie krimpt dit jaar naar verwachting met 9 procent, waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het land verkeert in een diepe recessie, de munt kelderde in waarde, en in september bedroeg de inflatie 77 procent. Volgens het IMF-team dat het land bezocht zijn vergaande politieke en economische maatregelen nodig om toenemende instabiliteit te voorkomen.

Suriname kreeg onlangs een noodlening van het IMF van honderden miljoenen euro's. Daarvoor beloofde de Surinaamse regering om accijns te heffen op brandstof, de subsidie op elektriciteit af te schaffen en in 2018 een btw-tarief in te voeren.

Goudmijn

Doordat de recessie alsmaar erger werd en sociale spanningen toenamen, besloot de regering halverwege dit jaar om een aantal maatregelen niet of minder ver door te voeren. Zo werden de accijnzen op benzine niet opgevoerd en het afschaffen van elektriciteitssubsidies deels teruggedraaid, ondanks stijgende energieprijzen.

Toch verwacht het IMF dat het volgend jaar economisch wel iets beter zal gaan, mede doordat een goudmijn van het Amerikaanse bedrijf Newmont in bedrijf wordt genomen. Ook de inflatie zal naar verwachting afvlakken. Maar zonder vergaande hervormingen zal Suriname wegzakken, stelt het IMF-team, want het land heeft weinig reserves of financieringsmogelijkheden.

Halfvol of halfleeg

Zo werken er volgens het IMF veel te veel Surinamers bij de overheid. Wereldwijd gezien heeft het land zelfs een van de hoogste percentages werknemers in de publieke sector. De lonen van al die mensen drukken zwaar op de Surinaamse begroting, dus een flink deel van die mensen moet eruit en de lonen moeten worden gematigd.

Ook moeten de eerder beloofde maatregelen worden doorgevoerd, inclusief het invoeren van een btw-tarief. De overheid en de Centrale Bank van Suriname moeten daarnaast meer doen aan het beteugelen van de inflatie en de waardedaling van de Surinaamse dollar, want die ontwikkelingen ondermijnen het huishoudboekje van de gewone Surinamer en de staat, zegt het IMF.

Het Surinaamse ministerie van Financiën heeft een verklaring de deur uitgedaan waarin de regering zegt het glas liever als halfvol te zien, in plaats van als halfleeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl