ANP

De chauffeur van de tankauto had zojuist een lading melk opgehaald bij Tiny Jeuken in Winsum. "Ik hoorde een vreselijke dreun en ik wist gelijk dat de melkwagen met de trein moest zijn gebotst", zegt ze aan de telefoon. Ze zucht: "Het is wéér gebeurd."

Ze heeft samen met haar man Leon een boerderij op een paar honderd meter van de plek waar vandaag een passagierstrein en een vrachtwagen op elkaar botsten. Het is het derde ernstige ongeluk op de onbewaakte overgang in nog geen drie jaar. Twee eerdere hadden een fatale afloop. 

In oktober 2014 kwam een man van 24 om het leven en een half jaar eerder iemand van 67.

Sindsdien zijn handtekeningenacties gehouden en is een kort geding aangespannen om de spoorwegovergang veiliger te maken. De gemeente heeft besloten de beruchte overgang te sluiten. Dat moet nog voor 2020 gebeuren, schrijft RTV Noord

'Weghalen'

Het plan is om een weg aan te leggen langs het spoor naar een andere overweg. Deze weg moet komen op grond van een boer. Maar er is onenigheid tussen hem en ProRail over een passende compensatie voor de overname van de grond. De onderhandelingen daarover lopen nog.

"Deze overgang staat op de lijst 'weghalen'", zegt Pier Eringa van ProRail. "Ik baal als een stekker. En meer dan dat."

De chauffeur zag de trein over het hoofd door de laagstaande zon.

Tiny Jeuken
'Je bent blij dat je de chauffeur naast de melkwagen ziet staan'

In de tussentijd zijn er geen tijdelijke veiligheidsmaatregelen genomen bij deze overweg. "We zijn er eigenlijk wel klaar mee", zegt Leon Jeuken. "Maar tot er actie wordt ondernomen is het wachten op het volgende incident."

Na het horen van de klap, kwam het echtpaar vanmiddag meteen in actie. Gewapend met een EHBO-koffertje boden ze hulp aan de gewonden. "We tilden de kinderen de trein uit en zetten gewonde mensen op een bankje. Gelukkig viel het mee: we zagen één zwaargewonde", zegt Tiny.

"Onvoorstelbaar genoeg raakten zowel de machinist als de vrachtwagenchauffeur niet gewond. De chauffeur heeft echt geluk gehad. Hij vertelde me dat hij de trein door de laagstaande zon had gemist", legt ze uit.

In oktober 2014 had een 24-jarige man minder geluk. Met zijn auto en aanhanger vol kalveren reed hij over de Voslaan. Bij de spoorwegovergang zag hij de naderende trein over het hoofd. Ook toen hoorde het echtpaar Jeuken een harde klap en kwamen ze in actie.

"We konden helaas niets meer doen. Hij lag met trailer en kalveren en al in de sloot naast de weg", zegt Tiny. De chauffeur overleefde het ongeluk niet.

Bij het fatale ongeval een half jaar eerder kwam een krantenbezorger om het leven. De 67-jarige reed met zijn auto over de Voslaan en door de dichte mist zag ook hij de trein niet aankomen. Die dag waren meneer en mevrouw Jeuken niet thuis.

Burgemeester Michels van Winsum zei dat zijn gedachten uitgaan naar de slachtoffers, maar ook naar de omwonenden. Het treinverkeer bij de Groningse plaats is zeker drie dagen gestremd. 

STER reclame