Zuid-Korea op Google Maps
NOS NieuwsAangepast

Google Maps in Noord-Korea beter dan in Zuid-Korea door ruzie

Het is Google al jaren een doorn in het oog. Het bedrijf wil graag zijn kaartendienst in Zuid-Korea uitbreiden, want zelfs in Noord-Korea is Google’s kaartennavigatie beter. Maar dat is opnieuw niet gelukt.

In Zuid-Korea is de markt voor smartphones gigantisch, schrijft The Wall Street Journal. 98 procent van de mensen heeft er een, waardoor het een belangrijke markt is om verder uit te breiden.

Plattegronden

Al acht jaar is Google hierover in gesprek met de Zuid-Koreaanse autoriteiten. De internetgigant wil een 3D-versie van zijn kaartendienst aanbieden en verkeersinformatie gaan geven. Maar daarvoor moeten plattegronden van het land, die beschikbaar worden gesteld door de overheid, wel op servers buiten Zuid-Korea worden opslagen zodat ze kunnen worden geanalyseerd.

Daarop zijn militaire installaties en andere gevoelige locaties zichtbaar. De overheid wil dat niet; het zou de veiligheid van het land in gevaar brengen. De angst is vooral dat buurland Noord-Korea de informatie kan misbruiken. Wat volgens de overheid wel kan, is dat die gevoelige plekken onherkenbaar worden gemaakt. Google zegt alle gegevens nodig te hebben, ook die van gevoelige locaties.

Zelfrijdende auto's

Concurrenten in Zuid-Korea houden zich wel aan die afspraken, waardoor bijvoorbeeld het bedrijf Naver nu 70 procent van de markt in handen heeft. Dat moet Google dan toch ook kunnen? Een kaarten-expert zegt tegen de Amerikaanse zakenkrant dat dat voor de internetgigant lastiger is dan het lijkt. "Ze willen straks daar zelfrijdende auto’s laten rijden, en daarvoor hebben ze ongecensureerde informatie nodig."

Zuid-Korea geeft aan nog altijd open te staan voor gesprekken met Google, mits het bedrijf veranderingen doorvoert. Dus Google is weer aan zet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl