Ook in het openbaar vervoer steeds minder vaste banen.
NOS Nieuws

Brandbrief bonden: 'Race naar beneden maakt samenleving kapot'

Steeds sneller en goedkoper werken; het maakt de samenleving kapot, zeggen de vakbonden FNV, CNV en VCP. De ontwikkeling is volgens de bonden zo ernstig, dat er snel naar oplossingen moet worden gezocht.

Van bouw tot journalistiek, van zorg tot schoonmaak, in de brandbrief (pdf) staat voor twintig sectoren beschreven hoe werknemers met een groeiend aantal onzekerheden moeten leven over hun inkomen, werktijden en duur van het contract.

40 procent van de werknemers

"We moeten deze negatieve spiraal zo snel mogelijk doorbreken", zegt CNV-voorzitter Maurice Limmen. "Een fatsoenlijk inkomen en bestaanszekerheid dreigen onbereikbaar te worden. Niet alleen aan de onderkant, maar ook voor middengroepen."

FNV-vicevoorzitter Ruud Kuin: "Inmiddels heeft 40 procent van de werknemers een onzeker contract. Er moet iets gebeuren, want het komt niet vanzelf goed."

Deze zogenoemde "race naar het putje" wordt, zo staat in de brandbrief, veroorzaakt door onder meer de mondialisering, privatisering en aanbestedingen die de prijzen drukken.

Spiraal

"De gevolgen hebben we duidelijk in beeld", staat in de brandbrief. "Het formuleren van oplossingen zal veel lastiger zijn en daar hebben we elkaar voor nodig." De bonden willen dat er per sector wordt gekeken hoe de kaalslag kan worden bestreden. Ruud Kuin van de FNV: "KLM ziet zich bijvoorbeeld gedwongen om flink te snoeien in de loonkosten, omdat Ryanair goedkoper vliegt door het personeel via allerlei constructies af te knijpen. Daar is echt regulering nodig."

De brandbrief gaat naar SER-voorzitter Mariëtte Hamer en werkgeversvoorman Hans de Boer. De bonden willen dat werkgevers, werknemers en het kabinet de handen ineen slaan om "de negatieve spiraal te doorbreken".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl