Lord Thomas of Cwmgiedd, een van de drie rechters van het High Court die zich begin deze maand over de brexit uitspraken. Getty Images

Schotland mag volgende maand bij het Britse Supreme Court (Hooggerechtshof) een pleidooi houden over de brexit. Het hof zal naar verwachting in januari een besluit nemen over de vraag of de Britse premier May zonder toestemming van het parlement met de EU mag gaan onderhandelen over uittreding. 

De Schotse regering is scherp gekant tegen de brexit. Begin deze maand oordeelde een lager hof, het High Court, unaniem dat May pas na toestemming van het parlement met de uittredingsonderhandelingen mag beginnen. May ging daartegen in beroep. Zij wil in maart beginnen met de onderhandelingen.   

Het Supreme Court begint op 5 december met de behandeling van het beroep van May. De zitting zal vier dagen duren, en waarschijnlijk zullen de rechters begin volgend jaar hun oordeel vellen. 

Rechten en vrijheden

De Schotse advocaat-generaal is door het Supreme Court uitgenodigd zijn visie te geven. Hij moet de rechters vertellen wat de gevolgen van een brexit voor de Schotse wetten zijn. De Schotse premier Sturgeon heeft gezegd dat de brexit Schotland berooft van rechten en vrijheden die het nu geniet.

Ook vertegenwoordigers van Wales, de vakbeweging en een groep expats gaan een pleidooi houden voor het Supreme Court.  

De meeste Britse parlementsleden zijn tegen de brexit. De verwachting is dat ze niet openlijk tegen de uitslag van het referendum zullen ingaan, maar May is wel bang dat ze de uittreding door tal van bezwaren zullen traineren.   

STER reclame