EPA

Buckingham Palace in Londen moet grondig worden gerenoveerd. Door achterstallig onderhoud gaat de renovatie 430 miljoen euro kosten. Dat is twee keer zo veel als geraamd. 

De afgelopen zestig jaar zijn onder meer de elektrische bedrading, alle pijpleidingen, kabels, stopcontacten en radiatoren nooit vervangen; dat gaat nu pas gebeuren. Voor de hele renovatie is tien jaar gereserveerd. 

Vorig jaar november werd extra duidelijk dat het gebouw gerenoveerd moest worden. De zaal voor staatsdiners werd voor zes maanden gesloten omdat het plafond naar beneden dreigde te komen.

De vorstin kan de 430 miljoen euro niet zelf betalen. Daarom heeft de Britse regering besloten om haar meer geld te geven. Het gaat om een extra toelage van jaarlijks 10 procent. 

2500 radiatoren

De omvang van het paleis, en daarmee de werkzaamheden, is enorm. De elektrische bedrading heeft een lengte van 150 kilometer, er zijn 6500 stopcontacten, 5000 fittingen, 330 stoppenkasten en 2500 radiatoren. Bovendien moet 30.000 m2 aan ondervloeren worden vervangen. 

Tijdens de verbouwing worden er ook zonnepanelen op het dak gezet; hoeveel is nog onduidelijk. Koningin Elizabeth kan tijdens de werkzaamheden in Buckingham Palace blijven wonen. 

STER reclame