ANP
NOS NieuwsAangepast

Van Tongeren niet op kandidatenlijst GroenLinks

Kamerlid Liesbeth van Tongeren staat niet op de lijst van GroenLinks voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart volgend jaar. Dat meldt Van Tongeren zelf op Facebook. Van Tongeren vormt nu samen met fractieleider Jesse Klaver en de Kamerleden Linda Voortman en Rik Grashoff de fractie.

Naar verluidt zullen die twee laatsten wel hoog op de lijst komen. Andere namen die circuleren voor de lijst zijn Kathalijne Buitenweg, eerder Europarlementariër voor de partij, Bart Snels, nu politiek adviseur van Klaver, en Tom van der Lee, voormalig spindoctor van GroenLinks. Klaver werd in april al tot lijsttrekker van GroenLinks benoemd.

Plezier

De reden van het vertrek van Van Tongeren is nog niet duidelijk. Zij schrijft: "Na me ruim zes jaar met volle overtuiging voor GroenLinks ingezet te hebben, sta ik niet op de concept-lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen".

Verderop zegt ze met plezier terug te kijken op haar werkzaamheden, maar "wel getemperd door het besef dat groen beleid nog steeds te wensen overlaat en daar voor opkomen zeer noodzakelijk is".

Van Tongeren, eerder directeur van Greenpeace, kwam in 2010 in de Tweede Kamer. Ze voert het woord over klimaat, energie, milieu, natuur en verkeer. Voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 stond van Tongeren nog op plek 3 van de kandidatenlijst. Ze is ook lid van het presidium van de Tweede Kamer en vicefractievoorzitter van Groen Links.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl