Roel Burgler / Hollandse Hoogte
NOS NieuwsAangepast

Recordaantal mensen stapt over naar andere energieleverancier

Het afgelopen jaar zijn meer Nederlanders dan ooit overgestapt op een andere energieleverancier. Tussen 1 juli 2015 en 1 juli 2016 stapte 16,8 procent van de huishoudens over, staat in de Energiemonitor van de Autoriteit Consument & Markt. Sinds 2011 is het aantal overstappers verdubbeld.

Overstappers besparen tot 300 euro op hun jaarrekening, wat gemiddeld neerkomt op zo'n 20 procent van de kosten voor gas en stroom. Vooral mensen die nog nooit eerder zijn overgestapt, kunnen veel besparen. Twee derde van de overstappers was al minstens één keer eerder van energieleverancier gewisseld.

Dat het aantal overstappers toeneemt, komt volgens de ACM doordat overstappen makkelijker is dan ooit. Ze worden daarbij geholpen door prijsvergelijkers, zoals Consuwijzer.nl, de eigen consumentensite van de ACM.

Lagere prijzen

De ACM vindt het een goede ontwikkeling dat steeds meer consumenten overstappen. Ze dwingen daardoor de energiebedrijven om te concurreren. Dat leidt tot betere dienstverlening en lagere prijzen, stelt de ACM.

Volgens ACM heeft Nederland voor gas en stroom een van de meest competitieve markten van Europa: er zijn veel leveranciers (zo'n vijftig), en de concurrentie tussen hen is groot. De ACM heeft met hen afgesproken dat ze hun klanten een aanbod op maat gaan doen, een aanbod dat toegesneden is op hun eigen huishouden.

Een gemiddeld Nederlands huishouden betaalde op 1 juli 1550 euro voor elektriciteit en gas; dat is bijna 150 euro minder dan een jaar eerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl