Advocaat Knoops met zijn pleidooi in de rechtbank ANP

Het Openbaar Ministerie heeft een ernstige misrekening gemaakt, door een proces tegen de vrijheid van meningsuiting te starten. Dat zei advocaat Geert-Jan Knoops van Geert Wilders aan het begin van zijn pleidooi. Hij verwijt het OM dat het een karikatuur heeft gemaakt van de vrijheid van expressie. 

Gisteren eiste het OM een boete van 5000 euro tegen Wilders. De politicus noemde dat "waanzin ten top". 

Het Openbaar Ministerie zei dat de gevolgen van de 'minder Marokkanen'-oproep voor de samenleving groot waren. Knoops ziet dat anders. "16.994.500 inwoners van Nederland hebben geen aangifte gedaan tegen hem."

De advocaat zei dat de PVV-leider honderden steunbetuigingen heeft gekregen, van onder anderen militairen die in Afghanistan hebben gediend. "Dat is de andere kant van de medaille. Dat is de andere kant van de impact."

Partijstandpunten

Knoops wees erop dat het Openbaar Ministerie twee maanden terug nog de partijstandpunten van de PVV onder de loep heeft genomen en toen concludeerde dat ze niet strafbaar zijn. 

Volgens Knoops vloeien de gewraakte uitspraken van Wilders rechtstreeks voort uit het programma van de partij en staat de uitkomst van de zaak dus al vast. "Het OM heeft gezegd dat de standpunten niet strafbaar zijn. Punt. Einde verhaal, einde oefening." 

Geen bewijs

De advocaat liet ook weten dat justitie in zijn ogen niet heeft bewezen dat Wilders met zijn opmerkingen wilde beledigen of discrimineren. "En dus zou de rechtbank moeten oordelen dat de uitspraken niet strafbaar kunnen zijn. Ze hadden zelfs niet eens aan de rechter voorgelegd mogen worden. We hadden ons dit hele proces kunnen besparen."

Knoops wil daarom dat het OM niet-ontvankelijk wordt verklaard. Volgens hem heeft justitie met deze vervolging bewust de scheiding der machten geschonden.

Het pleidooi van Knoops telt 200 pagina's en het voorlezen duurt in totaal twee dagen, vandaag en maandag. De uitspraak is op 9 december.

STER reclame