1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Hollandse Hoogte
NOS NieuwsAangepast

Kabinet: verbod op verblijf in terreurgebied

Het zonder toestemming verblijven in een gebied dat door terroristen wordt gecontroleerd wordt strafbaar.

Minister Van der Steur heeft een pakket maatregelen waarin dit wordt voorgesteld ter advies aan het OM en de Raad voor de rechtspraak gestuurd.

Kamerfracties van onder meer VVD, CDA en SGP drongen al langer aan op zo'n verblijfsverbod.

Syriëgangers die terugkeren worden nu allemaal opgepakt, maar dat betekent niet dat ze zich per definitie hebben schuldig gemaakt aan strafbare feiten. Dat is wel het geval als kan worden bewezen dat ze in Syrië hebben meegevochten. Maar het is ingewikkeld om dat te bewijzen. Kamerleden willen daarom ook het verblijf in zo'n gebied strafbaar stellen.

"Je gaat niet op strandvakantie naar Raqqa of op survival bij IS", zei VVD- fractievoorzitter Zijlstra eerder.

Wie zonder toestemming afreist riskeert maximaal twee jaar.

Een klein aantal personen dat met een legitieme reden naar een gebied wil dat door terroristen wordt gecontroleerd, kan straks vooraf toestemming krijgen van de minister. Het gaat dan bijvoorbeeld om hulpverleners van humanitaire organisaties en journalisten.

Kiesrecht

Ook wil minister Van der Steur dat rechters de mogelijkheid krijgen om iemand die veroordeeld is voor een terroristisch misdrijf uit het kiesrecht te ontzetten. Dat kan nu nog maar in een beperkt aantal gevallen.

De maatregel is alleen aan de orde als de verdachte is veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van ten minste één jaar voor het plegen van een terroristisch misdrijf.

Prullenbak

Advocaat Peter Plasman, die zaken van Syriëgangers verdedigt, ziet niets in de aanscherping van de wet. Het is volgens hem een zeer ernstige inbreuk op de bewegingsvrijheid van mensen, vindt hij. "Naar mijn mening is het volstrekt overbodig om vooraf toestemming te vragen om naar gebied te mogen gaan waar terroristen het voor het zeggen hebben."

Volgens Plasman is de aanvulling van Van der Steur overbodig omdat Syriëgangers of mensen die zich voorbereiden op een reis naar IS-gebied hier al vervolgd worden voor voorbereidingshandelingen. "Dus je moet niet nog eens inbreuk maken op de bewegingsvrijheid van mensen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl