Venduehuis der Notarissen te 's-Gravenhage
In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

Joodse olielamp van verzetsheld Maduro brengt recordbedrag op

Een joodse olielamp uit de familie van de omgekomen verzetsheld George Maduro heeft vandaag op een veiling in Den Haag een recordbedrag opgebracht. Een Joodse liefhebber telde er 415.000 euro voor neer. De lamp is 270 jaar oud en uniek. Ook vanwege de herkomst.

"We hadden eerst niet in de gaten dat we een topstuk in handen hadden", vertelt directeur Peter Meefout van het Venduehuis der Notarissen te 's-Gravenhage, dat niet eerder zo'n duur stuk afhamerde. "Het is een relatief kleine zilveren lamp, zo'n 40 bij 30 centimeter groot." Maar zodra de foto ervan op internet verscheen, werd het veilinghuis platgebeld.

Alle hens aan dek

"Voor het joodse geloof heeft deze lamp grote betekenis. We hebben kijkers en bieders uit de hele werd over de vloer gehad, van Amerika tot Israël. Vandaag waren er twintig mensen die telefonisch meeboden; we hebben alle personeel moeten oproepen om de zaak te runnen."

Zo'n stormloop op een voorwerp heeft Meefout nog niet eerder meegemaakt. "We begonnen met 20.000, maar het eerstvolgende bod was al 100.000. En daarna ging het naar 200.000 en rap verder omhoog. We hebben er in stomme verbazing naar gekeken."

Lichtjesfeest

De Chanoekalamp is in 1747 gemaakt in Amsterdam. Hij heeft acht oliehouders, die verwijzen naar de acht dagen van het lichtjesfeest in december. Dat gedenkt de herinwijding van de tempel door Salomo in 164 voor Christus. Er is maar één soortgelijk exemplaar, schrijft Omroep West. Dat is van het Koninklijk Huis en staat bij het Joods Historisch Museum.

Niet alleen de lamp is bijzonder, ook de herkomst. Hij heeft 70 jaar in een houten kist in een opslag gelegen en maakte onderdeel uit van de nalatenschap van de moeder van George Maduro. Die was naamgever van Madurodam en verzetsheld; hij kwam om in het concentratiekamp Dachau.

Peter Meefout: "Vanwege die pijnlijke geschiedenis heeft de familie jarenlang niet omgekeken naar het porselein, goud en zilver. Maar met de honderdste geboortedag van George zijn nabestaanden uit Amerika overgekomen die hebben besloten de boedel te veilen."

Advertentie via Ster.nl