1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Omroep Gelderlabd
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Inteelt onder herten Veluwe door gebrek aan ecoducten

In de hertenkuddes op de Veluwe is sprake van veel inteelt. Dat blijkt uit DNA-onderzoek van de Wageningen Universiteit. Dat kan problemen geven voor de wildstand.

Wetenschappers hebben de genen van een groot deel van het Nederlandse wild in kaart gebracht. Ze onderzochten ruim 1500 stukken vlees van wilde zwijnen en van edelherten, en brachten populaties in kaart. Binnen een kudde bleek er weinig genetische variatie.

Edelhert vitaal houden

"Die menging van genen is nodig", zegt voorzitter Linthorst van Vereniging Het Edelhert tegen Omroep Gelderland, "om het edelhert vitaal te houden." Ook elders in het land is er te weinig DNA-variatie in de hertenbevolking.

Dieren van de ene kudde paren niet met dieren van een andere kudde. Daardoor vindt er geen uitwisseling van genetisch materiaal plaats. De beesten komen niet bij elkaar. Oorzaak is het gebrek aan verbindingen tussen natuurgebieden, zoals ecoducten.

Kans op aanrijding

Vereniging Het Edelhert pleit dan ook voor maatregelen om herten van het ene terrein naar het andere te helpen. Ecoducten alleen zijn niet voldoende. Daarmee kunnen de herten weliswaar hun eigen natuurgebied verlaten en een weg oversteken, maar daarna is er geen goede doorgang naar een volgend natuurgebied.

De kans op een aanrijding neemt toe zodra de dieren het ecoduct over zijn. Dat is ook niet bevorderlijk voor het fokprogramma.

Advertentie via Ster.nl