Wim Takkebos bij de plataan in Spanje
NOS NieuwsAangepast

'Bomenmatchmaker' haalt 200 jaar oude Spaanse boom naar Nederland

Een oude plataan uit Spanje staat sinds vandaag op Nederlandse bodem. Hij bungelde even aan een hijskraan in de lucht, maar nu staat hij bij zijn nieuwe eigenaar uit IJsselstein in de achtertuin. De boom is als de kers op de taart voor de net aangelegde tuin.

De plataan staat bekend om zijn stam, die bruin en groen kleurt door afgevallen stukken schors. In Zuid-Europa is de boom bepalend voor het straatbeeld. "De plataan stond ooit op een pleintje in een slaperig dorpje in het noorden van Spanje", vertelt Wim Takkebos in het NOS Radio 1 Journaal. Hij haalde de boom uit Spanje.

Dit exemplaar stond nou eenmaal niet in Nederland.

Wim Takkebos

Takkebos is een soort bomenmatchmaker en heeft ervoor gezorgd dat de boom nu een nieuwe plek heeft. "Ik reis twee of drie dagen in de week door Nederland en Europa om op zoek te gaan naar de perfecte boom of plant voor een klant."

En waarom dan helemaal een boom uit Spanje halen? "Ik had deze gezien toen ik daar was en ik stelde hem voor een opdrachtgever. Die was meteen enthousiast", vertelt Takkebos. "Platanen hier zijn ook mooi. Maar dit exemplaar, met deze vorm en afmeting, stond nou eenmaal niet in Nederland."

De plataan wordt naar de tuin gehesen

De boom is ongeveer 13 meter hoog, weegt 16.000 kilo en heeft een stamomtrek van 3,2 meter. Geen dikke stam voor zo'n oude boom. Maar dat hoeft ook helemaal niet, vertelt boomspecialist Mart-Jan Dekker. "Dat is best logisch, want in Spanje heerst een heel ander klimaat dan hier in Nederland. De boom is waarschijnlijk niet zo'n snelle groeier."

Toch hoeft dat klimaatverschil geen probleem te zijn volgens Takkebos. "Hij komt uit het noorden van Spanje en daar is frisser dan in de rest van Spanje, hij is dus wel wat gewend. En het klimaat hier in Nederland is prima voor een plataan. Hij kan hier gerust nog eens honderd worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl