Inenting van kind
Aangepast

Vaccinatietwijfelaars: 'Fijn dat RIVM ons serieuzer gaat nemen'

Het RIVM wil ongeruste ouders beter gaan voorlichten over vaccineren. Niet om hen te overtuigen, maar wel om het beter uit te leggen. Marloes (26) uit Arnhem vindt het mooi dat het RIVM ouders zoals zijzelf, die twijfelen over vaccineren, serieuzer gaat nemen. Ze ziet soms door de bomen het bos niet meer, vertelt ze, en heeft veel vragen.

Zo is ze bang dat het prikken an sich risico's met zich meebrengt. Ook heeft ze behoefte aan voorlichting over schadelijke stoffen in vaccinaties. "Ik kan er weinig betrouwbare informatie over vinden."

Antwoorden

Hans van Vliet, programmamanager van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) zegt dat aan het prikken zelf geen risico's zitten. "De naalden zijn ontzettend scherp zodat het maar een hele kleine verwonding achterlaat, waar het lichaam prima op is ingesteld."

En over schadelijke stoffen in vaccinaties geeft het RIVM antwoorden op hun website. Dat er minder aluminium in een prikje zit dan een baby via voedsel binnenkrijgt bijvoorbeeld. En dat ons eigen lichaam dagelijks meer formaldehyde aanmaakt dan er in vaccins zit.

Ik kan weinig betrouwbare informatie vinden

Marloes

Marloes en haar man hebben er uiteindelijk voor gekozen om hun zoontje wat later in te enten, zodat een paar vaccinaties komen te vervallen. "Ik geef nog borstvoeding dus mijn zoontje krijgt ook antistoffen van mij mee. Als we hem later laten inenten, is zijn immuunsysteem al wat meer ontwikkeld." Daarbij speelt overigens ook mee dat hun zoon niet naar een kinderopvang gaat. "Misschien hadden we hem dan wel ingeënt."

Loopt het zoontje van Marloes inderdaad geen risico's, zoals ze stelt? Van Vliet, van het RIVM, geeft aan van wel: "Bij zes weken vaccineren we tegen kinkhoest. Dat komt nog veel voor en is vooral voor jonge kinderen gevaarlijk. Daar kunnen ze dood van gaan. Ook een kind dat niet naar de opvang gaat, kan met kinkhoest in aanraking komen." Als je die vaccinatie uitstelt, neem je als ouder dus een risico. En het immuunsysteem dan? "Dat is nog niet perfect, maar werkt wel gewoon", zegt Van Vliet.

Natuurlijke geneesmiddelen

Die kinderopvang was ook voor Fleur (31) en haar verloofde Isodoor (31) belangrijk. "Kinderdagverblijven mogen officieel niet vragen of je kindje is ingeënt, maar doen het wel."

Fleur en Maya

"Isodoor komt uit een gezin dat erg gelooft in natuurlijke geneesmiddelen", vertelt Fleur. "Hij is zelf niet tegen alles ingeënt, dus voor hem stond er een wat groter vraagteken achter vaccineren dan voor mij. Uiteindelijk hebben we onze dochter Maya wel laten inenten."

Als nieuwbakken ouder komt er veel op je af. Je twijfelt aan alles.

Fleur Huiberts

Aan die beslissing ging een hoop leeswerk vooraf. "Maar als nieuwbakken ouder komt er veel op je af. Je twijfelt aan alles. Of je kind doet wat het moet doen, of het genoeg eet. Je bent heel beïnvloedbaar. Je bent geneigd om te luisteren naar autoriteiten. Of in ieder geval deskundigen."

Fleur ziet daarom zeker iets in meer openheid van het RIVM. "Dat is een hele geruststelling."

Hans van Vliet van het RIVM adviseert ouders zoals Marloes en Fleur om al hun vragen met de jeugdarts te bespreken. "En als je geen bevredigend antwoord krijgt, blijf gewoon doorvragen."

Maar, benadrukt hij, vaccineren is geen voor- of tegendiscussie. "Je gaat ook geen discussie voeren of je voor of tegen schoon drinkwater bent. Het is evident dat het nodig is. Het feit dat we in Nederland geen polio meer zien, dat nekkramp veel minder voorkomt of aangeboren afwijkingen door rodehond, komt allemaal door het vaccineren."

Deel artikel: