'Goed burgerschap' beloond op Nationale Heldendag

Goed burgerschap is een medaille waard
Premier Rutte reikte medailles uit aan helden die hun eigen leven op het spel hebben gezet, om anderen te redden. Zoals aan Vincent Bakker, die twee kinderen uit een brandende auto trok.

Wie herinnert zich de reddingsactie van Vincent Bakker niet? Hij redde vorige maand op de A20 twee kinderen uit een brandende auto. Vanmiddag krijgt hij in Den Haag uit handen van premier Rutte een onderscheiding voor die heldendaad.

En hij is niet de enige die wordt geprezen voor "goed burgerschap". Het is namelijk Nationale Heldendag, een initiatief van het Carnegie Heldenfonds. Zo krijgt het drietal dat vorige maand vier kinderen uit een zinkende bakfiets redde een onderscheiding van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen. 

'Ik bedacht me geen seconde en ben ze te hulp geschoten'
Jouw eigen leven wagen voor een ander, waarom zou je dat doen? Mensen die het deden vertellen: 'dat is gewoon normaal' en 'ik bedacht me geen seconde'.

Het Carnegie Heldenfonds onderscheidt zelf Suzanne van Gemert en Sander Haine met de bronzen legpenning. Zij redden in de zomer van 2014 twee broertjes uit de zee bij Julianadorp.

"Juist in deze tijd is het van groot belang deze vorm van goed burgerschap onder de aandacht van de bevolking te brengen en daarom deze bijzondere vorm van burgermoed te benadrukken en deze helden te eren", zei Jaap Smit, Commissaris van de Koning in Zuid-Holland en voorzitter van het Carnegie Heldenfonds.