Getty Images

'Stilte. Examens.' Die bordjes hangen ieder jaar opnieuw op Nederlandse scholen tijdens de examenperiode. In Zuid-Korea pakken ze het groter aan: daar worden vluchten even uitgesteld, mogen zware vrachtwagens korte tijd niet rijden en gaan kantoren en de aandelenbeurs een uur later open. Dit allemaal om de ruim 600.000 studenten een zo rustig mogelijke omgeving te gunnen bij het maken van hun examen.

Op het moment dat de Engelse luistertoets wordt afgenomen, ligt het openbare leven een halfuurtje stil. Het toelatingsexamen is van groot belang voor de verdere toekomst van de studenten. De uitslag bepaalt of ze worden toegelaten op een van de universiteiten.

Een spannende dag dus voor studenten. "Het is de tweede keer dat ik dit examen afleg", zei een van hen. "Ik heb dit jaar keihard gewerkt om me voor te bereiden op de test. Ik hoop dat ik dit keer beter scoor."

Examentijd: vliegtuigen aan de grond

Verschillende nerveuze ouders gingen in aanloop naar de examens naar een kerk of een tempel om te bidden voor een goede afloop. "Het is nu de derde keer dat mijn zoon het examen maakt", zei een moeder. "Het enige wat ik kan doen, is bidden en hopen dat hij er alles uithaalt en de score krijgt die hij wil."

Het toelatingsexamen wordt elk jaar in november afgenomen. "Mijn moeder bad voor mij tijdens mijn examen", vertelde een man. "Nu kom ik net als mijn moeder destijds hier om tot Boeddha te bidden voor mijn zoon. Zodat hij het examen goed maakt."

De toets duurt in totaal zo'n acht uur en bestaat naast Engels onder meer uit de onderdelen Koreaans, sociologie en natuurwetenschap. 

STER reclame