Twee FARC-strijders gedood in Colombia

Aangepast
Rustende FARC-strijders in El Diamante, Colombia EPA

Bij gevechten tussen rebellen van de FARC en het Colombiaanse leger zijn twee FARC-leden gedood. Dat heeft het leger bekendgemaakt. Het is voor het eerst dat er gevechten zijn uitgebroken sinds afgelopen zondag een nieuw vredesakkoord werd bereikt.

Volgens een woordvoerder van de regering ging het om twee FARC-rebellen die niet in een afgesproken zone voor de guerrilla's verbleven en zich bezighielden met criminele activiteiten. 

Er wordt ook gesuggereerd dat het ging om leden van het Nationaal Bevrijdingsleger ELN, een andere opstandige organisatie in Colombia, die zich ook zou bezighouden met het afpersen van de lokale bevolking.

Ontwapening

Sinds augustus geldt een wapenstilstand in Colombia. De rebellen verblijven in speciaal aangewezen zones, veelal diep in de Colombiaanse jungle, in afwachting van de bekrachtiging van het vredesakkoord. Zodra het akkoord officieel is goedgekeurd, begint de ontwapening.

Vorige maand stemde de Colombiaanse bevolking in een referendum tegen het oorspronkelijke vredesakkoord, dat eind september werd gesloten. Daarna zijn de partijen opnieuw met elkaar om de tafel gaan zitten, wat heeft geleid tot een nieuw akkoord. 

Dat moet een einde maken aan de burgeroorlog in Colombia die ruim 50 jaar heeft geduurd en zo'n 220.000 mensen het leven heeft gekost.

STER Reclame