ANP
NOS NieuwsAangepast

Bijna hele Tweede Kamer wil meer geld voor defensie

De komende jaren gaat er meer geld naar defensie, welke politieke partijen na de verkiezingen ook een kabinet vormen. Dat bleek tijdens de behandeling van de defensiebegroting in de Tweede Kamer.

Bijna alle partijen vinden dat er de afgelopen jaren te veel is bezuinigd. Minister Hennis vindt dat er 2,3 miljard euro extra naar defensie moet. "Dat hoeft niet in een jaar. Ook het komende kabinet en het kabinet erna zullen aan de bak moeten", zei de minister.

Defensie staat volgend jaar voor 7,9 miljard euro op de begroting. De NAVO waarschuwde Nederland begin dit jaar dat het defensiebudget veel te laag is; toen ging 1,16 procent van het bbp naar defensie, het laagste percentage sinds de stichting van het Koninkrijk der Nederlanden. Het gemiddelde in Europa lag op 1,43 procent.

Bijdrage

NAVO-leden moeten volgens de afspraak elk jaar minimaal 2 procent van het bbp aan defensie besteden.

De nieuwe Amerikaanse president Trump heeft op dreigende toon gezegd dat de Europese landen meer moeten bijdragen. Eerder heeft de NAVO al laten weten niet blij te zijn met de Nederlandse bijdrage. Minister Hennis vindt het logisch dat Nederland de bijdrage gaat verhogen. "Daar schieten we nu echt tekort", zei ze.

De SP, GroenLinks en de groep Kuzu/Öztürk zijn de enige partijen die tegen meer geld voor Defensie zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl