Kati Piri
NOS NieuwsAangepast

Nederlandse EU-parlementariër niet welkom in Turkije

De speciale EU-rapporteur voor Turkije Kati Piri is niet welkom in Turkije voor overleg met de Turkse autoriteiten. De Nederlandse Europarlementariër zou namens het Europees Parlement met een Duitse collega naar Ankara reizen, maar kreeg gisteren te horen dat ze thuis kon blijven. De voorzitter van het Europees Parlement heeft nu de hele reis afgeblazen.

De Turkse maatregel heeft volgens Piri (PvdA) te maken met haar kritische opstelling over de gang van zaken in Turkije sinds de couppoging. Vooral het opsluiten van tien parlementsleden van de Koerdische HDP-partij is haar in het verkeerde keelgat geschoten, net als anderen in het Europees Parlement.

EU-uitbreiding

Ze was van plan om het daar over te hebben met de Turken, en dus niet over een eventueel EU-lidmaatschap. "Vanwege die arrestaties kunnen we nu niet aan een tafel zitten en praten over EU-uitbreiding met Turkije. Dat is niet geloofwaardig, ook niet naar onze kiezers toe."

Piri denkt niet dat ze nu Turkije helemaal niet meer in mag, ze gaat ervan uit dat de Turkse maatregel alleen gaat over haar werk als speciale EU-rapporteur. Ze is van plan om nog voor de Kerst naar Turkije te reizen; niet voor overleg met de autoriteiten, maar om in contact te komen met de oppositie.

Piri dring erop aan dat Europa zich krachtiger uitspreekt tegen de gang van zaken in Turkije en zich het lot van de parlementariërs veel meer aantrekt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl