FC Barcelona-voorzitter Josep Maria Bartomeu en de directeur van Rakuten met het nieuwe shirt
NOS VoetbalAangepast

Nieuwe shirtsponsor levert Barcelona bizar bedrag op

De Japanse elektronica- en internetgigant Rakuten staat de komende vier jaar op het shirt van FC Barcelona, met een optie voor nog een seizoen. Dat gaat natuurlijk niet voor niets, de Catalaanse club ontvangt 55 miljoen per jaar. Nog nooit betaalde een bedrijf zo veel geld om shirtsponsor van een voetbalclub te worden.

Bij het winnen van de titel en de Champions League komt er respectievelijk nog eens anderhalf en vijf miljoen euro bij, waardoor het bedrag boven de zestig miljoen uit kan komen. Ter vergelijking: Ajax, PSV en Feyenoord ontvangen tezamen ongeveer een derde van het bedrag voor de Spanjaarden.

Barça dankt Gerard Piqué voor het eerste contact rond de megadeal. De verdediger organiseerde vorig jaar in San Francisco een etentje in het huis van Hiroshi Mikitani, de bestuursvoorzitter van Rakuten.

Jarenlang zonder sponsor

Barcelona speelde als een van de weinige clubs jarenlang zonder sponsornaam op de borst. In 2006 kwam Unicef op het shirt, maar daar betaalde Barça voor. Vanaf 2011 kreeg de club dan toch miljoenen voor in de clubkas, door sponsoring van de Qatar Foundation.

Het elftal van sterspeler Lionel Messi speelt momenteel met Qatar Airways op het shirt. Dat bedrijf maakt zo'n 33 miljoen euro per jaar over.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl