Frans Timmermans
NOS Nieuws

Gülen-aanhangers verrast en kwaad na uitspraken Timmermans

De Gülenbeweging in Nederland is kwaad op Eurocommissaris Frans Timmermans. Die zei gisteren in het Belgische tijdschrift Knack dat er steeds meer aanwijzingen zijn dat de Gülenbeweging wel degelijk een rol heeft gespeeld bij de couppoging in Turkije.

"We zijn heel erg verrast. De uitspraken van Timmermans zijn heel hard aangekomen. Timmermans baseert zich op Amerikaans onderzoek, zegt hij, maar dat onderzoek bestaat helemaal niet", zegt Saniye Calkin van de Hizmetbeweging in Nederland.

"Er zijn geen feiten of bewijzen. Als lid van de Europese Commissie hoor je niet alleen maar op basis van gevoelens en vermoedens te spreken, want hij beschuldigt nu wel mensen of zelfs een hele beweging."

De zaak ligt gevoelig en juist daarom moet er worden gepraat en gehandeld op basis van feiten, zegt Calkin. "We hebben de afgelopen maanden ervaren hoe het voelt als je bedreigd en beledigd wordt vanuit Turkije, en nu komt dat vanuit een leider van de Europese Unie. Dit is geen onderwerp voor een politicus, dit moet je helemaal aan de rechtsstaat overlaten. Wie er ook achter de coup zit, zij moeten berecht en gestraft worden."

Wisselgeld

Calkin denkt dat het mogelijk is dat Timmermans een wit voetje wil halen bij het Turkse regime. "Ik begrijp dat de verhoudingen tussen Europa en Turkije moeilijk zijn, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat de Hizmetbeweging als wisselgeld wordt ingezet. Het is heel erg jammer dat deze keer niet Erdogan olie op het vuur gooit, maar iemand als Timmermans."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl