'Doorbraak' in Syrië: YPG-militie doet mee aan strijd om Raqqa

Aangepast
AFP

De Koerdische YPG-militie, die in Syrië vecht tegen IS, trekt zich terug ten oosten van de rivier de Eufraat. De Koerdische militairen gaan met al hun eenheden die nu zijn gelegerd bij de stad Manbij meedoen aan de militaire campagne tegen Islamitische Staat in Raqqa. Dat staat in een verklaring van de YPG-militie. 

De Amerikaanse speciale gezant voor het gebied, McGurk, noemt de aankondiging "een doorbraak". 

Brett McGurk
@brett_mcgurk
Milestone: all #YPG units to depart Manbij & return east of Euphrates after local units complete training to maintain security after #ISIL.
2 jaar geleden

Volgens McGurk kunnen de Koerden in Manbij vertrekken omdat ze lokale eenheden hebben getraind in het garanderen van de veiligheid. 

Turkse invloed

De stad ligt ten westen van de Eufraat en de aanwezigheid van de Koerden, in de Turkse invloedssfeer in Syrië, was de Turkse president Erdogan een doorn in het oog. 

Turkije had de militie daarom ook al diverse malen opgeroepen om zich ten oosten van de Eufraat terug te trekken. Erdogan ziet de YPG-militie als vijandelijke macht die sterke banden heeft met de Koerdische militanten die ook in Turkije strijden voor een eigen Koerdische staat. 

Overigens is Turkije ertegen dat de militie gaat meedoen aan het geplande offensief bij Raqqa. 

Stadje heroverd

De Turkse president maakte vandaag bekend dat rebellen die gesteund worden door Turkije op het punt staan om, iets verder naar het westen, de Syrische stad al-Bab te veroveren op IS. Het stadje Qabasin, iets ten noorden van al-Bab, zou al zijn ingenomen. 

NOS

STER Reclame