Lichtpuntje voor kinderen bij Mosul: ze kunnen weer naar school

Bij Mosul weer naar school

Onder de rook van de brandende olievelden is er in het Iraakse dorp Awsaja een klein lichtpuntje. De lokale school is weer open, tot grote vreugde van zo'n 700 jongens en meisjes.  

De afgelopen twee jaar werd het dorp op zo'n 50 kilometer van Mosul bezet door Islamitische Staat. De terreurorganisatie is door het Iraakse leger uit het plaatsje verdreven en dus kan de school eindelijk weer open. 

"Wij wilden de school openen zodat de kinderen weer kunnen leren en om de hersenspoeling van IS ongedaan te maken", zegt docent Natheer Nimr Mohammed. "We willen opnieuw beginnen zodat ze na twee jaar IS-bewind niet nog een jaar verliezen. De enige manier om dat te doen is via school."

Sagar Saddam, met het bruine vestje op de onderste rij Hollandse Hoogte | AP

En daar zijn de kinderen heel blij mee. De 10-jarige Sagar Saddam zegt: "Mijn vader vroeg mij vandaag wat er met mij aan de hand was. Ik vertelde hem: pap, de school is eindelijk weer open. IS deelde in het dorp boeken uit die slecht voor ons waren. We begrepen niet eens wat er in die boeken stond."

De zware strijd tegen Islamitische Staat in en rond de Iraakse stad Mosul is nog steeds bezig. Duizenden burgers zijn inmiddels op de vlucht. Honderden mensen zijn vermoord. 

Een meisjesklas Hollandse Hoogte | AP