Een automobilist laadt zijn elektrische auto op
NOS NieuwsAangepast

100.000ste elektrische wagen de Nederlandse weg op

Nederland telt voor het eerst 100.000 voertuigen die geheel of gedeeltelijk op elektriciteit rijden. Een automobilist uit Rijswijk is aangewezen als 100.000ste stekker-rijder en die krijgt de sleutels van zijn nieuwe auto vandaag feestelijk uitgereikt, schrijft het AD.

Dit jaar steeg het aantal elektrische wagens in Nederland met 10 procent. De cijfers komen van de RVO, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, die ze bijhoudt voor het ministerie van Economische Zaken.

Van de 100.000 wagens zijn er ruim 12.000 volledig elektrisch, waaronder enkele duizenden Tesla's. 86.162 wagens rijden gedeeltelijk elektrisch en vallen deels in de categorie plug-in hybrids.

Voor alle elektrische wagens zijn in Nederland inmiddels 24.405 openbaar toegankelijke oplaadpunten beschikbaar. Met deze aantallen zit Nederland in de mondiale topvijf, volgens het AD.

Tweede in Europa

Met 100.000 elektrische voertuigen doet ons land het goed in Europa. Na Noorwegen is Nederland het Europese land met de meeste registraties van elektrische voertuigen, zegt de RVO.

Elektrische voertuigen stoten minder of helemaal geen stikstof en fijnstof uit. Daarnaast is er minder CO2-uitstoot, waardoor de luchtkwaliteit verbetert en het klimaat minder wordt belast.

Optimisme getemperd

Op het totale wagenpark blijft het aandeel van stekkerauto's beperkt. Minder dan 1,5 procent van de Nederlanders rijdt elektrisch en vorige week kwamen maatschappelijke organisaties zoals de ANWB en enkele technische universiteiten met een voorspelling die het optimisme tempert.

Zij stelden dat het elektrisch rijden de komende jaren in Nederland nauwelijks zal groeien, doordat minister Kamp heeft besloten om de subsidie op de aanschaf van elektrische auto's af te schaffen.

Volgens de organisaties zal het aantal niet veel hoger worden dan 100.000, omdat bij gebrek aan een aanschafsubsidie de bulk van de elektrische lease-auto's die op de tweedehandsmarkt komen naar het buitenland zal gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl