AFP
NOS NieuwsAangepast

'Historische stad Nimrud volledig verwoest door IS'

De Iraakse historische stad Nimrud, die twee dagen geleden werd heroverd op Islamitische Staat, is volledig verwoest. Volgens de BBC ligt een groot deel van de stad in puin. Veel standbeelden zijn vernield en van een tempeltoren uit het oude Mesopotamië is bijna niks meer over.

Er verschenen eerder al beelden van IS-strijders die monumenten en gebouwen in de drieduizend jaar oude stad slopen. Maar nu IS is verdreven, wordt pas echt duidelijk welke schade de terreurgroep heeft aangericht, meldt de BBC, dat als eerste nieuwsorganisatie toegang kreeg tot het gebied.

'IS heeft geen geschiedenis of religie'

De Assyrische stad Nimrud werd bijna twee jaar geleden ingenomen door IS. Een half jaar later meldde het Iraakse ministerie van Toerisme dat militanten met bulldozers en ander zwaar materieel oude gebouwen en ruïnes hebben bestormd. Op een propagandavideo was te zien dat strijders beelden kapotslaan, muurschilderingen vernielen met hamers en andere overgebleven resten van de stad opblazen.

Oorlogsmisdaad

Werelderfgoedorganisatie Unesco noemde de vernielingen door IS vorig jaar een oorlogsmisdaad en zei dat de terreurgroep duidelijk vastberaden is om alle sporen van de geschiedenis van het Iraakse volk uit te roeien. IS ziet kunst en architectuur van voor de islam als afgoderij en heeft ook andere historische steden in Irak en Syrië vernietigd.

De herovering van Nimrud door het Iraakse leger was onderdeel van het bredere offensief van regeringstroepen op de stad Mosul, het laatste grote IS-bolwerk in Irak. Volgens een hooggeplaatste bron in het Iraakse leger is er rond die stad de laatste dagen veel vooruitgang geboekt.

  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP
    Op de foto op de telefoon is te zien dat twee standbeelden die vroeger voor de boog stonden, zijn verdwenen.
  • AFP
    Een AFP-journalist houdt een foto omhoog van een oude tempel zoals die eruitzag voor de verwoesting door IS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl