Minister Dijsselbloem ANP

Financiën-minister en Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem vindt dat de Britse minister Boris Johnson de Britten misleidt over de gevolgen van een brexit. "Hij biedt het Britse volk opties aan die niet beschikbaar zijn", sprak de Nederlander in het BBC-programma Newsnight.

Volgens Johnson kan Groot-Brittannië toegang houden tot de interne markt en tegelijkertijd buiten de douane-unie blijven. Maar Dijsselbloem zei dat dat onmogelijk is. "Dat bestaat niet."

"Johnson zegt dingen die intellectueel niet mogelijk zijn en politiek niet beschikbaar", aldus Dijsselbloem, die Johnson opriep de Britten een eerlijker verhaal te vertellen. 

Een brexit is volgens de Nederlander voor zowel de EU als Groot-Brittannië een stap terug. "In het beste geval beperken we de schade voor de Europese en Britse economie. Maar de situatie wordt slechter dan nu het geval is."

Jeroen Dijsselbloem over Boris Johnson

Gisteren lekte een memo uit van adviesbureau Deloitte waarin staat dat de Britse regering geen strategie heeft voor een brexit. Ook zou binnen het kabinet onenigheid zijn over de te volgen koers. In een reactie daarop zei de Britse regering zich niet te herkennen in het memo. 

Premier May heeft beloofd eind maart artikel 50 uit het Verdrag van Lissabon in werking te stellen. Daarmee begint het vertrek van de Britten uit de Europese Unie. 

STER reclame