AFP

Uren zwemmen in de Dode Zee: niet echt aan te raden, als je je bedenkt dat het water zo zout is, dat je vergiftigd kunt worden als je het binnenkrijgt. Een groep zwemmers deed het vandaag toch. Voor het eerst in de geschiedenis waagden ze de oversteek van Jordanië naar Israël. Een zeven uur durende tocht, dwars door het zoute zeewater.

De 28 deelnemers, bestaande uit sporters en activisten uit verschillende landen, deden het niet voor niets. Met de zwemtocht van 15 kilometer lang wilden ze aandacht vragen voor de ecologische ramp die zich in het gebied voltrekt.

Zwemtocht van Jordanië naar Israël

De Dode Zee krimpt namelijk; in de afgelopen 30 jaar is de waterspiegel met zo'n 30 meter gezakt. Hierdoor ontstaan er dagelijks scheuren en gaten in de aardbodem die veel schade aanrichten. Zowel in de natuur, als voor het toerisme.

De groep ging niet onvoorbereid op pad: iedereen droeg snorkels en een gezichtsmasker om te voorkomen dat het water - dat ongeveer 10 keer zouter is dan 'normaal' zeewater - in ogen of longen terecht zou komen. Ook was er een medisch team ter plekke, dat direct kon ingrijpen, mocht iemand zout water binnenkrijgen.

"Ik weet dat het absoluut gek is, maar het is fantastisch om dit op mijn leeftijd te doen", zegt een Britse deelneemster. "Het is een historische tocht die niet eerder heeft plaatsgevonden."

Ondanks de voorzorgsmaatregelen, kreeg een zwemster uit Nieuw-Zeeland toch wat druppels water in haar ogen. "Dat voelde als zuur", zegt ze tegen persbureau Reuters

STER reclame