Gestrande reizigers in Kaikoura Dylan Lenters

Vliegtuig haalt Nederlanders weg uit Nieuw-Zeelands dorp

tijd van publicatie Aangepast

Reisorganisatie Travel Essence haalt zo'n zestig Nederlanders op uit het Nieuw-Zeelandse Kaikoura. Door de aardbeving van afgelopen weekend is de enige toegangsweg naar het kustdorp onbegaanbaar geworden en zitten de toeristen vast. Het bedrijf heeft een vliegtuigje gehuurd, omdat hulp van de Nieuw-Zeelandse marine nog op zich laat wachten.

De reisorganisatie pikt de Nederlanders die bij hen hebben geboekt op in groepjes van acht of negen mensen. Ze worden naar verwachting allemaal vandaag nog opgehaald. Daarna kunnen ze doorreizen naar Blenheim of Wellington. 

Landingsbaan

Eigenlijk moesten de Nederlanders wachten op de komst van de marine, maar dat kan een paar dagen duren. "Dat duurt ons te lang en daarom hebben we een vliegtuigje ingehuurd", zegt een woordvoerder van Travel Essence. 

In Kaikoura viel een dode door de aardbeving. Een landingsbaan in de plaats raakte door de beving amper beschadigd en wordt nu gebruikt om de toeristen te redden. In het kustdorp verblijven ruim 1200 toeristen, onder wie dus zestig Nederlanders.

STER reclame