Donald Trump
NOS NieuwsAangepast

Aantal hypotheekverstrekkers verhoogt rente na Trump

  • Marleen de Rooy

    Redacteur economie

  • Marleen de Rooy

    Redacteur economie

Een aantal hypotheekverstrekkers heeft de hypotheekrente verhoogd, met als aanleiding de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen. Het beleid van aankomend president Trump zou een prijsopdrijvend effect hebben en daarom steeg de rente op staatsleningen al tijdens zijn overwinningstoespraak. Dat heeft directe gevolgen voor mensen die een hypotheek willen afsluiten. Ook in Nederland.

Sinds 9 november heeft hypotheekverstrekker Munt de rente op een 10-jaars lening met een kwart procentpunt verhoogd, van 1,76 procent naar 2,01 procent. NIBC en BLG-wonen verhoogden de rentes beide met 0,1 procentpunt. "Zo'n prijsstijging hebben we in geen tijden gezien", zegt de Mark de Rijke van De Hypotheekshop. Hij verwacht dat ook andere hypotheekverstrekkers, zoals ABN Amro, deze week bekendmaken dat de hypotheekrentes iets omhoog gaan.

Bij een hogere inflatie leveren staatsobligaties niets tot weinig meer op. Beleggers stallen hun geld dan liever ergens anders. Daarbij heeft Trump plannen om veel wegen, bruggen en vliegvelden te bouwen. Projecten waar hij veel geld voor moet lenen. Die vraag naar geld duwt de rente op de kapitaalmarkt omhoog.

Koffiedik kijken

De rente ging ook voor de Amerikaanse verkiezingen al iets omhoog. Toen verhoogden de Rabobank en hypotheekdochter Obvion de rente. Toch blijft het koffiedik kijken of het tijdperk van de extreem lage hypotheekrente voorbij is.

"Het is ook afwachten of Trump zijn plannen gaat waarmaken", zegt beleggingsstrateeg Lukas Daalder van Robeco. "We moeten niet vergeten dat een hypotheeklening nooit eerder zo goedkoop was als nu." Zolang de Europese Centrale Bank (ECB) de geldpersen laat draaien, blijft geld lenen goedkoop, zegt Daalder.

Maar het is de vraag hoe lang de ECB dat nog blijft doen. Er wordt al maanden over gespeculeerd dat de Amerikaanse centrale bank, de Fed, op 16 december zal aankondigen dat de rente verderomhoog gaat. Verder is het wachten op de ECB, die misschien op 8 december aankondigt dat het enorme opkoopprogramma volgend jaar wordt afgebouwd.

Dagkoersen

Een hogere rente is misschien wat minder goed nieuws voor huizenkopers, maar klinkt de pensioenfondsen als muziek in de oren. Die kampen al tijden met de lage rente waardoor de dekkingsgraad te laag is en er op pensioenen gekort moet worden worden.

Pensioenfonds PMT (Metaal en Techniek) profiteert van de stijgende rente. Toch ziet het fonds de verkiezingsuitslag niet als redding. "De koersbewegingen van de laatste dagen bieden enige verlichting, maar het effect moet niet worden overschat. Het langetermijneffect is nog niet duidelijk," zegt de woordvoerder van PMT.

Ambtenarenpensioenfonds ABP, het grootste fonds, zegt dat met de stijgende rente de kans op korten van de pensioenen wel iets kleiner is geworden, maar nog steeds aanwezig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl