De drukste winkelstraat van Groningen, de Herestraat
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Burgemeester Groningen wil zakkenrollende asielzoekers uitzetten

De burgemeester van Groningen wil asielzoekers die uit veilige landen komen, versneld uitzetten als ze in aanraking komen met justitie. De aanleiding is een grote toename van het aantal zakkenrollers in de binnenstad van Groningen.

De afgelopen weken heeft de politie zo'n twintig zakkenrollers opgepakt. Daarvan komen er zeker vijf uit Marokko en twee uit Algerije. De rest komt uit andere landen zoals Georgië. De zakkenrollers komen uit verschillende azc's en beroven mensen in groepen. Ook een Nederlander is aangehouden.

Burgemeester Peter den Oudsten (PvdA) zegt dat de lange asielprocedure onderdeel is van het probleem. Als het aan hem ligt, moet de asielprocedure voor mensen uit veilige landen één of twee dagen duren. "Maar dat is nog niet zo en daarom zijn deze mensen hier nog", zegt hij tegen RTV Noord.

Met harde hand

Volgens Den Oudsten duurt de procedure nu zo lang doordat asielzoekers vaak niet eerlijk zijn over hun afkomst en geen papieren hebben. Hij heeft inmiddels contact gehad met staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie over de zaak. Den Oudsten: "Hij werkt in een sneltreinvaart aan procedures zodat deze groep voortaan sneller uitgezet kan worden."

RTV Noord schrijft dat de horeca in de binnenstad zich grote zorgen maakt over de toename van de straatdiefstal. Burgemeester Den Oudsten noemt de stijging een "ernstig verschijnsel" en een "hoog ongewenste ontwikkeling". "Wij willen graag vluchtelingen opvangen die het nodig hebben, maar als mensen uit veilige landen hier komen om de samenleving onveilig te maken, dan moeten we dat met harde hand aanpakken.

Veroordeeld

Tijdens een snelrechtprocedure zijn afgelopen woensdag twee zakkenrollers uit Algerije veroordeeld tot vier en vijf weken cel. Nadat zij hun straf hebben uitgezeten, worden ze mogelijk overgebracht naar een uitzetcentrum. Morgen moeten vijf Marokkanen voor de rechter verschijnen.

De afgelopen maanden is het aantal asielzoekers uit Algerije en Marokko sterk gestegen. In oktober kwam 34 procent van de asielzoekers uit die landen. Daarmee kwamen de meeste asielvragen uit die Noord-Afrikaanse landen.

Advertentie via Ster.nl