Obama arriveert in onrustig Athene voor laatste rondje Europa

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Obama in Griekenland

President Obama is in Athene geland voor de eerste stop van zijn Europese afscheidstournee. Zo'n 5000 politieagenten moeten in de Griekse hoofdstad de orde bewaren. Doorgaande wegen zijn afgesloten en er is een samenscholingsverbod van kracht. 

Desondanks hebben linkse groeperingen en anarchisten demonstraties in Athene aangekondigd tijdens het middagprogramma van de president. 

Een gewapende anarchistische groepering heeft opgeroepen het bezoek van Obama met geweld te verstoren. 

Herdenking

Het bezoek van Obama aan Griekenland komt op een gevoelig tijdstip, twee dagen voor de herdenking van de studentenopstand tegen het – door de VS gesteunde – toenmalige militaire bewind. 

Elk jaar lopen Grieken op 17 november in een protestmars naar de Amerikaanse ambassade, om het bloedig neergeslagen verzet uit 1973 te herdenken. Die herdenking verloopt in de regel onrustig. 

Obama ontmoet vanmiddag de Griekse president Pavlopoulos, en hij spreekt vervolgens met premier Tsipras. Die hoopt dat de president nog eens publiekelijk herhaalt dat de Griekse schuldenlast verlicht moet worden. 

Morgen brengt Obama een bezoek aan de Acropolis, waar hij naar verwachting in een speech een ´ode aan de democratie´ zal brengen. Daarna vliegt hij door naar Berlijn voor een ontmoeting met bondskanselier Merkel. 

STER Reclame