1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Reuters
NOS NieuwsAangepast

'Internet ontploft door arrestatie Russische minister'

De arrestatie van de minister van Economische Zaken Oeljoekajev is groot nieuws in Rusland. "Sinds het ontstaan van Rusland in 1991 is dit nog niet eerder gebeurd", zegt David Jan Godfroid in het NOS Radio 1 Journaal. "De media staan er vol mee, de radio, televisie. En het internet ontploft zo'n beetje."

Oeljoekajev werd opgepakt omdat hij zou zijn omgekocht door Rosneft. De staatsoliemaatschappij kocht vorige maand de helft van de aandelen van oliebedrijf Bashneft. Dat is een heikel onderwerp in de Russische regering.

Godfroid: "Een deel van de ministers zei: dat is goed, want dan krijgt Rosneft als staatsoliebedrijf een betere positie. Een ander deel, onder wie deze minister, zei: nee, dat moeten we aan de markt overlaten. Dat moeten privé-investeerders gaan doen."

De minister van Economische Zaken veranderde van oordeel, naar verluidt in ruil voor steekpenningen. "En dat ging niet om klein bier", zegt Godfroid. "Hij zou een bedrag van twee miljoen dollar hebben geëist om medewerking te verlenen voor de overname."

Rosneft ontkent de beschuldiging van omkoping.

Corruptie

In Rusland komt corruptie vaker voor, maar dat een minister daarvoor wordt opgepakt is uitzonderlijk. "Er is wel eens een gouverneur of een onderminister opgepakt. En niet zo heel lang geleden moest de minister van Defensie aftreden vanwege corruptie, maar die is nooit vervolgd. Dus dit is wel heel groot nieuws."

Er wordt dan ook druk gespeculeerd over de 'echte' reden van de arrestatie. "De complottheorieën vliegen je om de oren. Bijvoorbeeld dat er binnen de Russische regering een interne strijd gaande is en dat Poetin van alle liberale ministers af wil die de markt meer invloed willen geven ten opzichte van de staat. Dat het een soort gevecht is binnen de regering."

Onderzoek naar Oeljoekajev

Het onderzoek naar Oeljoekajev begon ruim een jaar geleden na aanwijzingen van de Russische geheime dienst FSB. Sinds augustus werd zijn telefoon afgeluisterd. De hele periode was president Poetin op de hoogte van de afluisterpraktijken.

De minister hangt 15 jaar gevangenisstraf boven het hoofd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl