Volgers van Abou Nagie delen korans uit op de Potsdamer Platz in Berlijn (2012) EPA

Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de jihadistische beweging Die Wahre Religion verboden. Minister De Maizière zegt met het verbod het signaal te willen afgeven dat er voor radicale moslims die bereid zijn geweld te gebruiken, geen plek is in Duitsland. 

Die Wahre Religion wordt geleid door de Palestijnse haatprediker Ibrahim Abou Nagie, die in Keulen woont. Honderden Duitse politieagenten doorzochten vanochtend zo'n 190 moskeeën, woningen en kantoren, verdeeld over tien bondsstaten, die in verband worden gebracht met Die Wahre Religion. Ook het huis van Abou Nagie is uitgekamd, en er zijn bezittingen in beslag genomen. Er zijn geen arrestaties verricht. 

De beweging van Abou Nagie werd bij het grote publiek bekend door de campagne Lies, waarbij aanhangers gratis korans uitdeelden op straat. Het Duitse Openbaar Ministerie houdt Nagie al jarenlang in de gaten, omdat hij via online videoboodschappen oproept tot geweld tegen ongelovigen. 

Abou Nagie heeft sinds 2005 een eigen Duitstalige internetsite, waarop hij zo'n 2000 propagandavideo's heeft gepost. 

Syriëgangers

Volgens De Maizière richt Abou Nagie zich niet alleen tegen de wettelijke orde en democratische waarden, maar ondersteunt zijn vereniging ook sympathisanten die in het verleden naar Syrië zijn afgereisd. 

Door toedoen van de prediker hebben circa 140 jonge moslims zich in Syrië en Irak bij de terreurgroep Islamitische Staat gevoegd. "We willen niet dat er hier jongeren worden gerekruteerd. Hier trekt de rechtsstaat een streep", aldus de bewindsman. 

Ook zou Die Wahre Religion geld inzamelen voor reizen naar Syrië. De vereniging telt zo'n 500 leden. 

De Maizière benadrukte in een toelichting voor de pers dat het verbod zorgvuldig is voorbereid en niet strijdig is met de vrijheid van godsdienst. Hij wees er ook op dat er geen verbod geldt op het uitdelen van korans of de werving voor de islam.  

Wel vroeg hij zich hardop af waar het geld vandaan komt voor "die tienduizenden gratis korans". Om daar achter te komen wordt ook onderzoek gedaan naar mogelijke buitenlandse connecties van Die Wahre Religion. 

Nederland

Of de Duitse vereniging banden had met de groepering die tot 2014 in Nederland actief was onder de naam De Ware Religie, is voor deskundigen onduidelijk. 

Voor de webkrant onder die naam schreven twee mensen die later zijn veroordeeld in het Haagse jihadproces, wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie.

STER reclame