De hoofdingang van het Internationaal Strafhof in Den Haag ANP

Het Internationaal Strafhof in Den Haag zegt dat de VS mogelijk gevangenen heeft gemarteld in Afghanistan. Aanklagers zeggen dat de verdenkingen zijn gerezen op basis van een eerste onderzoek. Amerikaanse militairen en de CIA zouden zich daarmee schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden. 

In een rapport staat dat er aanwijzingen zijn dat militairen zeker 61 gevangenen hebben gemarteld, vooral in 2003 en 2004. In dezelfde periode zouden medewerkers van de CIA zeker 27 mensen in geheime gevangenissen in Afghanistan en op andere plekken hebben gemarteld.

Ondervragingstechniek

De vermoede misdaden zijn volgens het rapport niet het werk geweest van een paar individuen. Het lijkt erop dat de martelingen onderdeel waren van een goedgekeurde ondervragingstechniek, waarmee de VS "bruikbare informatie" hoopte te krijgen.  

De aanklagers zeggen dat ze binnenkort beslissen of ze toestemming gaan vragen om een groot onderzoek te doen in Afghanistan naar oorlogsmisdaden.

De VS is zelf geen lid van het Internationaal Strafhof, maar Amerikaanse burgers kunnen wel vervolgd worden als ze misdaden hebben begaan in een land dat wel lid is, zoals Afghanistan. De vraag is of het ooit zover komt. Ook als er voldoende bewijs wordt geleverd, blijft het zeer de vraag of Washington meewerkt aan vervolging van eigen onderdanen bij het Strafhof. In het verleden heeft de VS duidelijk gemaakt dat het niet zal accepteren dat Amerikaanse militairen in Den Haag moeten voorkomen. 

9/11

De eerste Amerikaanse militairen vertrokken in 2001 naar Afghanistan, na de aanslagen van 11 september. Op het hoogtepunt van de missie waren er 100.000 Amerikaanse militairen. 

President Obama heeft lange tijd gezegd dat alle Amerikanen aan het einde van zijn ambtstermijn weer thuis zouden zijn, maar hij zei afgelopen zomer dat er toch nog 8400 militairen in het land blijven, vanwege de precaire veiligheidssituatie. 

STER reclame