Oefening NAVO Polen Anakonda 2016 (archief) EPA

EU-ministers van Buitenlandse Zaken zijn het eens over het versterken van Europa's militaire slagkracht. Ook moet de rol van de EU op het gebied van internationale veiligheid worden vergroot. Concreet is onder meer afgesproken om meer samen te werken bij vredesmissies buiten de Europese Unie. 

EU-buitenlandchef Federica Mogherini benadrukte tegelijkertijd dat de unie niet de ambitie heeft om te concurreren met de NAVO, of een eigen leger wil opzetten. Ze voegde eraan toe dat de plannen niet direct te maken hebben met de verkiezingsoverwinning van Donald Trump; er werd al veel langer over gesproken, sinds de aanslagen in Parijs.

Trump, die in januari het stokje overneemt van president Obama, heeft gezegd dat NAVO-lidstaten meer moeten bijdragen aan het bondgenootschap; ze kunnen straks niet meer automatisch uitgaan van Amerikaanse militaire steun als ze zelf hun militaire uitgaven niet op peil houden. 

Koenders

"We worden omringd door autocratische, assertieve of kwetsbare landen", sprak minister Koenders in Brussel. "Dat betekent dat we meer eigen verantwoordelijkheid moeten nemen."

Zijn Franse ambtgenoot Ayrault zei dat Europa niet moet wachten op de besluiten van anderen, "we moeten onze eigen belangen verdedigen". 

De Belgische minister Reynders zei dat de EU zijn stem moet laten horen bij het zoeken naar politieke oplossingen. Zo moet worden voorkomen "dat het een een-tweetje wordt tussen Washington en Moskou".

STER reclame